TALIJANSKI KATOLICI NAPALI BRUXELLES ZBOG BUTTIGLIONEA

Vodeći talijanski katolički intelektualci smatraju da je eventualno odbacivanje Rocca Buttiglionea kao europskog povjerenika dio europske borbe za političku korektnost, usmjereno protiv svakoga tko ima tradicionalne poglede na seksualnost.

Buttiglione je profesor političke filozofije, a papi Ivanu Pavlu Drugomu pomagao je u pisanju nekih enciklika. Možda će morati odustati od kandidature za mjesto europskoga povjerenika zbog svojih stavova o homoseksualnosti i ženama.

No dok ga u Bruxellesu i drugdje napadaju, među katolicima i nekatolicima kod kuće, gdje ga cijene kao intelektualca, naišao je na snažnu podršku.

"Samo tri kategorije ljudi nisu zaštićene političkom korektnošću i zato o njima možete reći što želite", kaže Vittorio Messori, vodeći talijanski katolički pisac. Prema njemu, te su tri kategorije "katolici, pušači i lovci".

Missori, autor bestselera o Papi, još je za rimski Il Messaggero rekao: "Hvala Bogu da je antisemitizam prošao, ali u zapadnoj ga je kulturi zamijenio antikatolicizam".

Priča o Buttglioneu najnoviji je u nizu udaraca katolicima, nakon što je propala i kampanja koju je predvodio Papa, usmjerena na spominjanje europskih kršćanskih korijena u novom europskom ustavu.

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više