TALIJANSKI MINISTAR: SVE JE POD MAKSIMALNIM NADZOROM

Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu u subotu je, govoreći na privatnoj tvpostaji Sky o sigurnosnom stanju u zemlji s obzirom na terorističke prijetnje, rekao kako je sve pod maksimalnim nadzorom, ali nema razloga za pretjerivanje i izazivanje panike.

"Italija i dalje ostaje, kao i druge zemlje, privilegiranim ciljem napada islamskog terorizma", stoji u priopćenju Odbora za stratešku analizu mogućih terorističkih napada, ali ministar Pisanu jamči da je sve učinjeno kako bi se spriječili eventualni atentati.

Tako je u subotu na treću godišnjicu atentata na poslovne tornjeve u New Yorku objavljeno u Italiji kako ima oko 4.000 vojnika koji pod 24-satnim nadzorom drže 150 tzv. vrlo osjetljivih objekata, a osim toga je još oko 6.000 objekata, koji bi mogli biti ciljevi napada, pod posebnim nadzorom za što je angažirano oko 13.000 policajaca. U policijske poslove nadzora uključena je i vojska. Talijanski stručnjaci za borbu protiv terorizma te talijanske tajne službe, "ne bilježe konkretne znakove koji bi dali do znanja da je Italija izložena skorom terorističkom napadu islamskih estremista", objavilo je u subotu ministarsvo unutarnjih poslova.

Posebne mjere sigurnosti primijenjene su u subotu na području grada Barija gdje je talijanski premijer Silvio Berlusconi otvorio tradicionalni gospodarski sajam Levanta. Nad Barijem je bio zatvoren zračni prostor tijekom Berlusconijeva boravka u tome gradu.

U razgovoru za televiziju Sky, ministar Pisanu je rekao da "terorizam gubi utakmicu". "Otmice kakva je ona u kojoj su otete dvije talijanske dobrovoljke u Bagdadu ili bestijalni čečenski atentati nemaju političku racionalnost i znak su da terorizam gubi utakmicu u Iraku i gubi glavu jer ne nalazi više racionalne ciljeve za napad. Iracionalnost je znak slabosti. Mislim da je terorizam ušao u fazu gubitka", rekao je Pisanu.

Protiv terorizma treba odigrati političke karte. "Ako su političari cilj terorističkog napada, onda se s politikom treba odgovoriti. Odgovor se mora razviti prije svega u terminu preventive terorizmu", rekao je Pisanu.

(Hina) xstom ysd

Pročitajte više