Talijanski premijer protiv produljenja sankcija Rusiji

Foto: Hina/EPA

SANKCIJE Europske unije protiv Rusije štete talijanskim tvrtkama, izjavio je danas premijer Giuseppe Conte naglašavajući rastuće nezadovoljstvo u Rimu zbog dugotrajnih ograničenja nametnutih Moskvi.

Čelnici EU-a uveli su sankcije 2014. kako bi kaznili Rusiju zbog aneksije Krima i pružanja potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

Ograničenja poslovanja s ruskim bankarskim, financijskim i energetskim sektorom obnovljena su u lipnju, ali istječu krajem siječnja i o njima će se raspravljati u Bruxellesu.

Conte: Zalažem se za odlučnost u paru s dijalogom prema Rusiji

Italija još nije potvrdila da će pristati na produljenje sankcija.

"Sankcije samo štete našim tvrtkama koje namjeravamo zaštititi, kao i ruskom civilnom društvu", rekao je Conte u parlamentu uoči summita EU-a koji će se održati u četvrtak u Bruxellesu.  

Njegova izjava došla je dan nakon što je potpredsjednik vlade Matteo Salvini nazvao sankcije EU-a "socijalnim, kulturnim i ekonomskim apsurdom".

Conte je rekao da će sastanak EU-a pružiti priliku za razmatranje "kako ispravno slijediti ono što definiram dvotračnim pristupom: odlučnost u paru s dijalogom". 

Conte će se sastati idućeg tjedna u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Salvini bi trebao voditi izaslanstvo talijanskih poduzetnika na konferenciji u Moskvi kasnije ovoga tjedna.

Pročitajte više