Trump pred UN-om: Zemlje izvoznice nafte iz OPEC-a pljačkaju svijet

Trump pred UN-om: Zemlje izvoznice nafte iz OPEC-a pljačkaju svijet
Foto: EPA

TRUMP je u UN-u poručio da trenutne "užasne cijene" nafte neće podnositi još dugo još dugo, javljaju mediji diljem svijeta.

Okupljenim liderima izjavio je kako ih OPEC sve vara, žaleći se svojim uobičajenim načinom te upućujući poruke kakve je tijekom godine i tvitao.

Trump je više puta zatražio da OPEC cijenu nafte drži niskom, odnosno da je njezine članice više proizvode. S druge strane je odbacio sporazum o denuklearizaciji s Iranom iz 2015. godine i nametnuo mu trgovinske sankcije, kojima inače prijeti još jednoj članici OPEC-a, Venezueli.

"Zemlje OPEC-a i OPEC, kao i obično, otimaju od ostatka svijeta, a meni se to ne sviđa. Nikome se ne bi trebalo sviđati", rekao je tražeći od članica da smanje cijene.

Analitičarka: za povećanje cijena odgovoran je upravo Trump

Cijene sirove nafte porasle su na najvišu razinu u posljednje četiri godine, preko 82 dolara za barel u utorak, nakon što su OPEC i njegovi saveznici odlučili kako će se držati plana proizvodnje koji su dogovorili polovicom godine.

Analitičari su pak zaključili kako OPEC ne može udovoljiti Trumpovim zahtjevima te da je, ako nekog treba kriviti za povećanje cijena, to upravo on.
  
Trumpova administracija je ovog ljeta potaknula rast cijena priopćenjem kupcima nafte da do 4. studenog moraju smanjiti kupnju iranskih sirovina na nulu, ili će se suočiti s američkim sankcijama. 

"OPEC je doista dobro odgovarao na stanje na tržištu. Stavio je značajan broj barela na tržište od kada je predsjednik Trump započeo s tvitanjem i od sastanka u lipnju", izjavila je za CNBC Helima Croft, globalna šefica strategije roba u RBC Capital Marketsu.

"Pravi izazov za OPEC se nastavlja, a za predsjednika Trumpa nije ostalo previše goriva u spremniku", rekla je u utorak, ponavljajući pitanje mnogih analitičara - koliko Saudijska Arabija kao najveći izvoznik te ostali mogu pokrpati tržište uslijed izostanka Irana?

"Trump treba Saudijsku Arabiju, on treba Rusiju, treba mu UAE kako bi popunio nedostatnu opskrbu koja dolazi 4. studenog kada se sankcije (Iranu) ponovno vrate. Ovo je zaista pritisak na proizvođače da učine što je više moguće, ali opet se postavlja pitanje - koliko je ostalo u spremniku OPEC-a?" navela je Croft. 


Europa se trudi ublažiti posljedice američkih sankcija Iranu

Podsjetimo, saudijski ministar energetike Khalid al-Falih izjavio je prošli vikend kako Trumpova tvrdnja na Twitteru da OPEC gura cijene nafte nije točna. Kazao je kako je kartel usmjeren na važnije aspekte tržišta nafte, kao što je adekvatno opskrbljivanje cijelog svijeta sirovom naftom.

Falih je izjavio kako je zabrinut za globalnu ekonomiju zbog trgovinskih sporova Trumpove administracije s nekoliko zemalja i valutnih pritisaka na tržišta u nastajanju. Ti čimbenici mogli bi ublažiti potražnju za naftom i zato OPEC ne želi povećati proizvodnju i opskrbu.

Podsjetimo, OPEC je osnovana još 1960. godine, a države članice trenutno posjeduju više od 80 posto svjetskih zaliha sirove nafte.

Europske države koje su potpisale sporazum s Iranom, kao protutežu američkim sankcijama, objavile su početkom tjedna planove za otvaranje novih načina plaćanja koji bi olakšali posao s Iranom.

Planove je objavila ministrica vanjskih poslova Europske unije Federica Mogherini nakon ministarskog sastanka na marginama aktualne Opće skupštine UN-a, a na kojemu su sudjelovali predstavnici Rusije, Britanije, Francuske, Njemačke i Kine. Poručila je kako su EU potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom i dalje predane njegovu očuvanju te da aktivno rade na stvaranju posebnih kanala za isplatu kako bi mogle nastaviti trgovati s Iranom unatoč američkim pritiscima.

EU traži načine da zaštiti europske tvrtke koje posluju s Teheranom, iako su se mnoge multinacionalne tvrtke već odlučile povući iz Irana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara