Talijanski sud presudio: Mobiteli uzrokuju karcinom

TALIJANSKI sud u gradu Bresciji donio je presudu u kojoj stoji da dugotrajna upotreba bežičnih telefona i mobitela može uzrokovati nastanak malignih tumora, odnosno karcinoma. Iako je prvostupanjska presuda bila suprotna, prizivni sud u Bresciji je osudio Nacionalni zavod za invalidnost i nesreće na radu (INAIL) na novčanu kaznu kojom će biti plaćena odšteta 57-godišnjem Innocenteu Marcoliniju. Prema pisanju talijanskih medija, Marcolini je stekao 80-postotnu invalidnost nakon dviju operacija. Naime, prvo mu je operativnim zahvatom uklonjen dobroćudni pa onda zloćudni tumor na licu. Zbog jakih bolova, u postoperativnom periodu je Marcolini bio pod morfijem.

Prema odluci prizivnoga suda, prihvaćena je Marcolinijeva tvrdnja da je u periodu od 12 godina (1991. - 2003.) minimalno 5 sati dnevno bio direktno izložen bežičnom telefonu ili mobitelu. Također, kao teorijski temelj presude, sud je prihvatio studiju švedskog profesora Lennarda Hardella u kojoj stoji da elektromagnetski valovi mobilnih telefona mogu izazvati neoplaziju (pojam "neoplazma" označava novonastalu tvorbu u organizmu koja je nastala kao posljedica različitih unutrašnjih i vanjskih faktora koji djeluju na organizam, op.a.). 

Sud je presudio da je duga upotreba mobilnih telefona jedan od uzroka raka na tome mjestu na licu te mu stoga i priznao prava zbog nesreće na radu.

Pročitajte više