Talijanski sudac: Agenti oteli Egipćanina osumnjičenog za terorizam

TALIJANSKI sudac otkrio je da su zapadni strani agenti prije dvije godine u Milanu oteli Egipćanina osumnjičenog za terorizam te ga prebacili u američku bazu u Egipat na ispitivanje, javlja u četvrtak Reuters pozivajući se na kopiju sudskog dokumenta.

Rezultati službene talijanske istrage događaja iz veljače 2003., nakon nestanka islamskog vjerskog dostojnika Hassana Mustafe Osame Narsa, poznatog kao Abou Omar, dosad nisu bili objavljeni javnosti.

Sudac Guido Salvini, koji istražuje osobe povezane s još uvijek nestalim Nasrom, opisao je navodnu otmicu kao kršenje talijanskog suvereniteta.

"Sada je moguće tvrditi sa sigurnošću da su ga oteli ljudi iz mreže strane obavještajne službe zainteresirani da ga ispitaju i neutraliziraju, a zatim predaju egipatskim vlastima", napisao je Salvini u dokumentu od 17. svibnja.

Državno odvjetništvo iz Milana nije moglo potvrditi nijednu informaciju iz dosjea suca Salvinija, dodaje britanska agencija.

Nasr, za kojega su strane obavještajne službe vjerovale da se borio u Afganistanu te u Bosni i Hercegovini, stigao je u Italiju 1997., i dobio status političkog azilanta. Italija je već istraživala njegove navodne veze s međunarodnim terorizmom kada je nestao.

Talijanski mediji pisali su da je Abou Omar telefonski nazvao svoju suprugu i vjerskog vođu u Milanu tek 2004. te im povjerio da je bio mučen u Egiptu i djelomice izgubio sluh.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Rimu odbilo je komentirati ta izvješća.

Američki list Washington Post pisao je 12. ožujka da talijanske, njemačke i švedske vlasti istražuju jesu li agenti CIA-e kršili lokalne zakone zatvarajući osumnjičene teroriste na tlu tih zemalja i prebacivajući ih u druge države gdje se prakticira mučenje.

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više