Talijansko izvješće o Caliparijevu ubojstvu bit će objavljeno u četvrtak

TALIJANSKO izvješće o ubojstvu agenta tajne službe Nicole Caliparija u Iraku predano je u ponedjeljak navečer američkom veleposlaniku u Italiji Mellu Sembleru, te predsjednicima Talijanske Republike, Senata i Zastupničkog doma, a premijer Silvio Berlusconi će ga objaviti u četvrtak u parlamentu.

Dakle, talijanska javnost do četvrtka neće biti informirana o rezultatima istrage o ubojstvu Caliparija, već se najprije o odlučilo obavijestiti talijanske institucije i SAD.

U četvrtak ujutro će Berlusconi iznijeti rezultate talijanske istrage, koja ima drugačiju, kako se doznaje, verziju od američke. Prema talijanskim obavještajnim izvorima, u izvješću se kaže da je američka tajna služba CIA bila informirana o cijeloj operaciji oslobađanja novinarke Giuliane Sgrene, te je čak Calipariju dala određene telefonske brojeve koji bi mu mogli biti od koristi.

U zaključcima američke istrage, koja je ranije objavljena, navodi se da Italija nije obavijestila američku stranu da će Calipari osloboditi novinarku i ići automobilom u zračnu luku u Bagdadu.

Calipari je ubijen 4. ožujka na prilazu zračnoj luci kada je na automobil u kojem se nalazio zajedno s oslobođenom novinarkom Sgrenom i talijanskim agentom koji je bio za upravljačem, pucala patrola američkih vojnika.

Američka istraga drži da su vojnici postupili po nalozima, a talijanska vrlo vjerojatno dio krivice prebacuje na Amerikance.

Pročitajte više