Tanković: Ulazak u Sabor najveći uspjeh SDA Hrvatske

PREDSJEDNIK Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Šemso Tanković ocijenio je danas, podnoseći izvješće o radu Glavnom odboru, kako je najveći uspjeh stranke to što je na izborima postala parlamentarna stranka koja se na kvalitetan način može boriti za prava Bošnjaka u Hrvatskoj.

"Danas više nismo narod slučaj, nego narod koji ima jasnu viziju kako graditi svoj subjektivitet", rekao je Tanković, koji je na parlamentarnim izborima u studenom prošle godine izabran za saborskog zastupnika bošnjačke nacionalne manjine.

Kao uspjeh stranke naveo je i osnutak nekoliko novih ogranaka, posebno u Istri, te "financijsku injekciju" iz državnog proračuna od 260.000 kuna, koliko je za ovu godinu SDA dobila kao parlamentarna stranka.

Tanković je izvijestio da SDA ostvaruje kontakte sa svim parlamentarnim strankama, te se ispričao članovima Glavnog odbora što je "nepromišljeno i emotivno" inzistirao da zajedno s LS-om osnuje klub zastupnika, što se, kaže, pokazalo krivim potezom.

Radi se o neuspješnom pokušaju da dvojica zastupnika LS-a i zastupnik bošnjačke manjine Tanković osnuju zajednički klub u Hrvatskom saboru, s obzirom da ni LS ni Tanković nisu sami mogli osnovati klub, za koji je potrebno najmanje tri zastupnika.

"Kada sam inzistirao da s LS-om osnujemo klub, to sam toliko želio da nisam razmišljao o negativnim posljedicama. Zaletio sam se i emotivno reagirao," rekao je danas Tanković.

Istaknuo je i da su sve nacionalne manjine u SDA prepoznale "autentične tumače manjinskih političkih pogleda i iskoraka u Hrvatskoj", te predložio da se stranka otvori i prema ostalim manjinama i u svoj rad uključi predstavnike drugih manjinskih zajednica, kako bi na lokalnim izborima, a potom i na državnim, ostvarila što bolji rezultat.

"Na lokalnim bismo izborima mogli osvojiti pet posto više vijećnika nego ih imamo danas", rekao je Tanković i pozvao članstvo da što što bolje pripremi i organizira za izbore.

Najavio je osnivanje krovne organizacije Bošnjaka u Hrvatskoj koja bi objedinila sve bošnjačke udruge i organizacije u cilju kvalitetnijeg zastupanja interesa bošnjačkog naroda.

Pročitajte više