Teheran: EU bi trebala učiti od Irana o ljudskim pravima

IRANSKA vlada objavila je kako Europska unija mora "puno naučiti" od Irana u području ljudskih prava, reagirajući na europsko priopćenje koje je iransko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak ocijenilo kao "nerealno".

Priopćenje, koje je u nedjelju objavilo irsko predsjedništvo EU-a nakon četvrtog niza rasprava između Iranaca i Europljana o ljudskim pravima, "nerealno je i ni u kakvom odnosu sa sadržajem tih razgovora", kazao je glasnogovornik vanjskih poslova Hamid Reza Assefi, prema službenoj agenciji Irna.

"Ono pokazuje nesposobnost Europske unije da pristane na iskrene i transparentne rasprave", dodao je on.

"Europska unija mogla bi puno naučiti iz razgovora s islamskom zemljom tako bogate civilizacije i kulturne povijesti" kao što je Iran, kazao je on.

EU je u prosincu 2002. počeo s Iranom politički dijalog kako bi postigao iranski angažman u osjetljivim područjima širenja nuklearnog naoružanja, terorizma, mirovnog procesa na Bliskom istoku i ljudskih prava.

Četvrti niz susreta o ljudskim pravima održan je u Teheranu 14. i 15. lipnja.

EU je u priopćenju objavljenom u nedjelju istaknuo da je ozbiljno zabrinut "zbog daljnjeg nepoštovanja ljudskih prava u Iranu". U priopćenju se osobito upozorava na "pravnu nejednakost muškaraca i žena, mučenje po zatvorima, nepostojanje neovisnog sudstva, primjenu smrtne kazne, nastavak prakse odsijecanja udova i na druge okrutne kazne". Dokument osuđuje i "vjersku diskriminaciju, nastavak kampanje protiv novinara i svih onih koji pokušavaju iskoristiti svoje pravo na slobodu mišljenja, te nepoštene izbore koji su onemogućili demokratsku odluku Iranaca" na posljednjim parlamentarnim izborima.

Pročitajte više