Teheran: Nastavak suđenja za ubojstvo novinarke Zahre Kazemi

U TEHERANU je u subotu nastavljen sudski proces protiv djelatnika iranske tajne službe Mohamada Reze Aghdama Ahmadija optuženog za ubojstvo iranskokanadske novinarke Zahre Kazemi, pretučene za vrijeme ispitivanja 2003. u teheranskom zatvoru.

54-godišnja Zahra Kazemi 23. lipnja fotografirala je prosvjednike pred glavnim teheranskim zatvorom zbog čega ju je iranska policija privela. U pritvoru je ispitivana, a zbog teških posljedica udarca u glavu zadobivenog 27. lipnja tijekom ispitivanja prebačena je u bolnicu Baghiatollah koju drže iranski Pasdarani (Čuvari revolucije). Ondje je 10. srpnja 2003. umrla od posljedica moždanog udara.

Ahmadi bi, ukoliko bude proglašen krivim mogao dobiti kaznu zatvora u trajanju od tri godine i kaznu isplate 80 milijuna rijala (9.200 dolara) obitelji poginule novinarke.

Ovaj je incident bacio sjenu na odnose Irana i Kanade, a istodobno su na vidjelo izašle metode kojima se pri ispitivanju koriste iranske tajne službe, za što su ih i ranije prozivale svjetske organizacije za obranu ljudskih prava.

Prvo saslušanje održano je 7. listopada 2003. Proces je odgođen nakon što je optuženi odbacio sve točke optužnice. Današnjem je saslušanju među ostalima prisustvovalo nekoliko novinara i diplomata, no nije poznato jesu li među diplomatima bili i Kanađani. Suđenje prati i iranska odvjetnica Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. koja zastupa obitelj Kazemi.



Pročitajte više