Sveučilište u Teksasu uklonilo spomenike Konfederaciji: "Oni su simbol bjelačke nadmoći"

Foto: Hina

TEKSAŠKO sveučilište u Austinu uklonilo je kipove trojice istaknutih ličnosti iz razdoblja Konfederacije s glavnog područja kampusa, priopćivši da su oni postali simboli bjelačke nadmoći te da su maknuti tijekom noći kako bi se izbjegli sukobi.

Nasilje je izbilo u Charlottesvilleu u Virginiji 12. kolovoza kada su se bjelački nacionalisti koji su prosvjedovali protiv planiranog uklanjanja kipa vojnog čelnika Konfederacije generala Roberta E. Leeja sukobili s prosvjednicima protiv rasizma. Jedna žena je poginula kada se osumnjičeni bjelački nacionalist zaletio svojim automobilom na gomilu ljudi.

Simbol bjelačke nadmoći

"Prošli je tjedan užasni prikaz mržnje na Sveučilištu u Virginiji i Charlottesvilleu šokirao i rastužio naciju", rekao je rektor Teksaškog sveučilišta.


"Ti su događaji jasno pokazali, više nego ikada prije, da su konfederacijski spomenici postali simboli moderne bjelačke nadmoći i neonacizma".

Uklanjanje spomenika

Uklonjeni su kipovi generala Leeja i Alberta Sidneya Johnstona te upravitelja poštanske službe Konfederacije Johna Reagana.

Vlasti u Marylandu u petak su uklonile iz Annapolisa 145 godina star brončani kip glavnog suca Vrhovnog suda Rogera Taneya. Njegovom odlukom iz 1857. u slučaju Dred Scott potvrđeno je ropstvo i rečeno je da crnci ne mogu biti američki građani.

Pročitajte više