Tele2 donira deset dronova vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj

Foto: PR

U nešto više od 20 tisuća vatrogasnih intervencija ove je godine sudjelovalo preko 100 tisuća vatrogasaca diljem zemlje. To je čak 46 posto više izlazaka na teren nego u 2019. godini. Pokazuje to izvješće Hrvatske vatrogasne zajednice u kojoj ističu specifičnost ove godine jer, uz obranu i zaštitu od požara, vatrogasci pomažu i u radu kriznih stožera u borbi protiv pandemije bolesti COVID-19 te u sanaciji štete nastale potresom u Zagrebu kao i mnogobrojnim poplavama uzrokovanim nepovoljnim vremenskim uvjetima. Ključan doprinos učinkovitosti vatrogasnih postrojbi je svakako njihova tehnička opremljenost, a čemu znatno može doprinijeti i korištenje moderne tehnologije.

Upravo zato jer su svjesni koliko tehnologija doprinosi svakodnevnom radu vatrogasnih postrojbi, Tele2 već godinama u sklopu svog društveno odgovornog projekta DRONacija donira dronove vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj. Naime, Tele2 je protekle tri godine donirao dronove za 15 vatrogasnih postrojbi diljem Hrvatske. Donacijom dronova vatrogasnim postrojbama od, među ostalim, Zaboka, Zagreba i Osijeka do Rijeke, Hvara i Orebića, Tele2 je pomogao u zaštiti čak 10 posto ukupne površine Hrvatske. 

Ove godine donacijom čak deset dronova Tele2 nastavlja podržavati sve heroje koji svakodnevno brinu o zaštiti hrvatskih prirodnih ljepota, imovine i sigurnosti svih građana. Novost je javni poziv za donaciju dronova na koji se do 31. listopada mogu prijaviti sve vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, neovisno jesu li dobrovoljna vatrogasna društva ili javne vatrogasne postrojbe.

Dron kao pomoć u sanaciji šteta uzorkovanih potresom u Zagrebu

Pomoć građanima, ali i sigurnost samih vatrogasaca iznimno su važni u svim vrstama hitnih intervencija, a jedna od takvih je bila i prilikom otklanjanja posljedica potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku ove godine, gdje su vatrogasci do polovice rujna zabilježili preko šest tisuća intervencija. 

Tog jutra 22. ožujka sve vatrogasne snage Zagreba i okolice bile su na terenu u minutama nakon potresa i zatim danima, kako bismo uklonili one najkritičnije objekte koji su prijetili sigurnosti svim građanima. Naravno, dronovi su odmah bili uz nas jer nam je bila neophodna pomoć tehnologije u pregledavanju teško dostupnih i visokih objekata. Nažalost, prilikom jedne takve intervencije jedan nam je dron stradao. Bili smo izuzetno sretni brzom reakcijom Tele2 jer su se odmah javili i brzom organizacijom nam donirali novi dron“, prisjetio se te nedjelje u ožujku i tjedana koji su uslijedili, Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb. Naime, Tele2 je JVP-u Zagreb donirao dron 2018. godine u sklopu DRONacije

„Dronovi su nam zaista bili od velike pomoći otklanjanju posljedica potresa u svim ovim mjesecima nakon potresa. Omogućili su nam brzi pregled štete nad dimnjacima i krovovima zgrada. To je značajno ubrzalo same intervencije vatrogasaca, ali i sanaciju najkritičnijih objekata. U praksi je to značilo da su nam dronovi omogućili pogled na krov i prije samog penjanja vatrogasaca, kako bi vidjeli stanje i time je uvelike poboljšana i sigurnost vatrogasaca na terenu“, istaknuo je Siniša Jembrih. 

Sustavna pomoć onima koji brinu o našoj sigurnosti

Zaštita od požara u Hrvatskoj tema je od nacionalnog interesa, a istodobno je vatrogasnoj zajednici nužna podrška za poboljšanje kvalitete rada i sigurnosti. Dronovi uvelike pomažu vatrogascima pri ranom otkrivanju požara, što je nužno za učinkovitiju prevenciju šteta uzrokovanih požarima i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije. 

Iz Tele2 ističu kako su zato ponosni što zahvaljujući ovom projektu imaju priliku direktno pomoći radu hrvatskih vatrogasaca, a time i svima građanima: „Izuzetno smo sretni što smo već niz godina partner onima koji svakodnevno brinu o našoj sigurnosti. Organizacija javnog poziva i donacija čak deset dronova ove godine još su jedan iskorak  u našoj podršci vatrogascima herojima. Pozivamo zato sve vatrogasne postrojbe da se prijave slanjem dokumentacije i motivacijskog pisma do 31. listopada emailom na adresu press.info@tele2.com“, rekla je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Tele2.

Sve informacije o natječaju kao i uvjete javnog poziva projekta DRONacija 2020./2021. godine moguće je pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte više