Tematska sjednica saborskog odbora za rad o izmjenama ZOR-a

KONAČNI prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kompromisno je, a ne radikalno rješenje koje, unatoč nepostojanju konsenzusa socijalnih partnera, predlagatelj drži dobrim, ocijenila je danas pomoćnica ministra rada i socijalne skrbi Vera Babić na tematskoj sjednici saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

"Konačni prijedlog zakona je kompromis u odnosu na početni, a to što nije postignut konsenzus socijalnih partnera oko pojedinih odredbi je logično, s obzirom da se radi o stajalištima različitih interesnih skupina", kazala je Babić.

Predstavnici sindikata izrazili su nezadovoljstvo što je nekoliko spornih instituta riješeno na štetu radnika, i to smanjenjem otkaznih rokova i otpremnina, te povećanjem broja zaposlenih kod malog poslodavca s deset na 20.

Napomenuli su da bi primjenu odredbi o smanjivanju otpremnina i skraćenju otkaznih rokova trebalo odgoditi, odnosno provesti ih postupno u nekoliko godina jer će sada, zbog stanja u gospodarstvu i velike nezaposlenosti, dodatno ugroziti radnike.

Svoje zadovoljstvo konačnim prijedlogom ZOR-a od sindikalaca je iskazao jedino predsjednik Glavnog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić kazavši da je to jedan od bolje obavljenih poslova triju socijalna partnera, a neke stvari nisu se mogle izbjeći.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Davor Jurić napomenuo je da će povećanje broja zaposlenih kod malih poslodavaca pogoršati položaj još 200.000 radnika, jer su takvi radnici najmanje zaštićeni, a pristup sindikatu im je u pravilu onemogućen.

Jurić je nakon iznošenja svojih stajališta napustio sjednicu Odbora prosvjedujući što je na njoj od ukupno 12 stalnih članova u početku bilo nazočno pet članova, a kasnije samo tri zastupnice SDP-a.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst apelirao je na zastupnike da razmisle hoće li glasovati za smanjenje postojećih prava radnika, upozorivši da će radnici znati na izborima prepoznati tko se zalaže za njih.

Predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca Ljiljana Lujanac istaknula je da su poslodavci nezadovoljni nizom predloženih odredbi, što su izrazili u čak 25 amandmana.

Posebice neprihvatljivom drže obvezu poslodavca da dokaže kako nije diskriminirao radnika u slučaju ako ga radnik optuži.

"Po tome nije kriv onaj kojemu se to dokaže na sudu, već automatski onaj tko je optužen", kazala je Lojanac napomenuvši da to ostavlja prostora za brojne zloporabe.

O izmjenama ZOR-a Odbor za rad glasovat će na sjednici u utorak, kada će raspravljati i o amandmanima na Zakon o zaštiti na radu, koje je izradila radna skupina Odbora.

Pročitajte više