Temperature padaju ispod nule: U srijedu stiže velika promjena vremena

Foto: FAH

DANAS će vrijeme na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti biti djelomice sunčano, povremeno uz više oblaka, ali uglavnom suho. U Dalmaciji će prevladavati pretežno sunčano.

Ujutro se u unutrašnjosti ponegdje očekuje magla. Vjetar će biti slab do umjeren, u gorju prolazno i jak jugozapadni, a na Jadranu slabo do umjereno jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom će se kretati od 12 do 17 °C.

I sutra vrijeme djelomice sunčano

Sutra će vrijeme biti djelomice sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, ujutro ponegdje u unutrašnjosti i kratkotrajnu maglu. Vrlo malo kiše moguće je tek na širem riječkom području. Puhat će umjereni vjetar, krajem dana ponegdje i jak jugozapadni, u Dalmaciji jugo, piše DHMZ.

I dalje će prevladavati razmjerno toplo vrijeme.

Od srijede promjena vremena

Ipak, lijepo i pretežito sunčano vrijeme neće se protegnuti u drugu polovicu tjedna. Već u srijedu očekuje se značajna promjena vremena. Prema sedmodnevnoj prognozi na stranicama DHMZ-a, u srijedu se očekuje naoblaka s obilnom kišom, a temperatura će pasti i na 2°C.

U četvrtak, petak i subotu bit će još i hladnije, naime, u četvrtak će temperatura pasti na nulu, a u petak i subotu spustit će se i na -1°C. U nedjelju se opet očekuju obilnije kiše, ali uz lagano zatopljenje. 



Promjena vremena na Jadranu

U veljači se nazire kraj stabilnog vremena, piše Crometeo. Sredinom tjedna doći će do brze promjene vremena, praćene snijegom u gorju, a početak nove promjene vremena vjerojatno će početi krajem vikenda.

Na Jadranu se u srijedu očekuje promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu. Dok će u drugom dijelu dana, osobito navečer na sjevernom dijelu Jadrana, doći do jače naoblake, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom. Navečer u zaobalju sjevernog Jadrana može biti susnježice, a ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, na sjevernom Jadranu i lebić. Kroz dan će vjetar slabiti, a navečer će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana zapuhati umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Najviše dnevne temperature kretat će se od 11 do 16°C. U četvrtak je u srednjoj i južnoj Dalmaciji u noći i ujutro moguća kiša, a u Zagori ponegdje i susnježice. Oborine će danju prestati uz djelomično razvedravanje. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretat će se od 0 do 3°C, a uz obalu i na otocima od 3 do 9°C. Najviše dnevne temperature kretat će se u četvrtak od 6 do 11°C. U petak će se pak minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju kretati od -3 do 1°C, a uz obalu i na otocima od 2 do 7°C. Najviše dnevne temperature u petak kretat će se od 10 u Istri do 15°C u Dalmaciji. I dok će subota u Dalmaciji biti djelomično sunčana i suha, već će nedjelja donijeti odnosi umjereno do znatno oblačno vrijeme, piše Crometeo.

Unutrašnjost: Južina donosi novu kišu krajem vikenda

Sredina tjedna u unutrašnjosti donosi prelazak hladne fronte s kojom će doći i do jačeg naoblačenja s kišom, a lokalno će biti i pljuskova. Tako da bi do večeri u srijedu temperatura mogla pasti na 3 Celzijeva stupnja. U gorju se očekuje i snijeg, možda i preko 15 centimetara. Lagana kiša očekuje se i u četvrtak, no poslijepodne će biti djelomično sunčano. Najviša dnevna vjerojatno neće prelaziti 10 Celzijevih stupnjeva.

U petak bi se mogla stvoriti poledica na cestama, jer bi se temperatura mogla spustiti malo ispod nule, no u subotu i nedjelju očekuje se djelomično sunčano i još toplije vrijeme. Jutarnja temperatura bit će malo iznad nule, a dnevna bi se mogla popeti i na 15 Celzijevih stupnjeva. U zaključku Crometeo upozorava kako bi južina mogla donijeti i novu kišu prema kraju vikenda i početkom ponedjeljka.

Pročitajte više