Teroristički napad u Bugojnu: Uhićen navodni mozak vehabija

OSUMNJIČENI za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, 37-godišnji Naser Palislamović, uhićen je danas, piše Sarajevo-x. Palislamović se sumnjiči da je bio jedan od suradnika Harisa Čauševića zvanog Oks i "mozak" vehabija, koji je priznao da je aktivirao eksplozivnu napravu postavljenu uz zgradu Policijske stanice u Bugojnu.

U terorističkom napadu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a teško je ozlijeđena policajka Edina Hindić. U utorak je Dan žalosti na području općine Bugojno. 

Direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić izjavio je da je jučer u Travniku privedena i jedna osoba koja je elektronskom poštom policiju upozorila da grupa koja je organizirala napad u Bugojnu planira nastaviti terorističke aktivnosti u Donjem Vakufu.

"Napad na policiju napad je na državu"

"Napad na policiju je napad na državu. Sada trebamo utvrditi motive i nalogodavce", rekao je Barašin, poručivši da jučerašnji tragični događaj u Bugojnu pokazuje da država sada treba poduzeti mnogo veće aktivnosti kako bi osigurala sigurnost svojim građanima.

Barašin je pozvao na hitno i odlučno obračunavanje s terorizmom u BiH, istaknuvši da država u tom smislu mora stati iza policijskih agencija i tužiteljstva BiH. "Ovo je alarm da se na odlučan način suprotstavimo organiziranom kriminalu, pogotovo terorizmu. Situacija je vrlo ozbiljna i sada nam je potrebna maksimalna suradnja kako bismo ovakve stvari iskorijenili", poručio je ministar Sadik Ahmetović.

Osim Čauševića i Palislamovića, uhićeni su i Nermin Avdibašić i Adnan Haračić koji se dovode u vezu s bombaškim napadom, a priveden je i Džemal Tojagić.

Pročitajte više