Teršelić podravila uklanjanje spomenika Francetiću i Budaku

PRESJEDNICA Odbora za uklanjanje spomenika Juri Francetiću Vesna Teršelić pozdravila je danas, kako je rekla, odgovoran politički čin uklanjanja spomenika Francetiću i Mili Budaku kojim je Vlada pokazala da ima političku volju suprotstaviti se privatnim inicijativama koje pokušavaju rehabilitirati ustaštvo i ustaške zločine.

Teršelić je na konferenciji za novinare izjavila kako se tim činom Odbor za uklanjanje Francetićevog spomenika nakon četiri godine djelovanja ukida, te je pozvala gradska i općinska vijeća, gdje su ulice i javni prostori nazvani prema ustaškim dužnosnicima, da donesu odluke o promjeni tih naziva.

"Veliku ulogu u uklanjanjanju spomenika u Slunju i Svetom Roku imala je javna rasprava tijekom koje se u javnosti prvi puta tako jasno tražilo njihovo rušenje", ocijenila je Teršelić, ocjenivši kako je to Vladu potaknulo da najavi zakonske prijedloge te ih uputi u saborsku proceduru.

"Tražimo da se zakonom i drugim propisima onemogući podizanje spomen obilježja te imenovanja ulica i drugih javnih prostora, ustrojbenih jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba kojima se afirmiraju osobe, ideologije, režimi i djelovanja protivna ustavnom poretku Republike Hrvatske, posebice najvišim vrednotama poštivanja prava čovjeka i mirotvorstva", naglasila je Teršelić.

Ocijenila je kako ti zakoni ne bi smjeli biti doneseni po hitnom postupku, već nakon provedene javne rasprave na način da se zabrani afirmacija tih ideologija u javnom životu, ali zaštiti sloboda izražavanja u privatnim prostorima.

Teršelić smatra kako je pritom nužno pokrenuti i temeljitu javnu raspravu o pitanju razlikovanja antifašizma, kao neupitne izvorišne osnove Republike Hrvatske i Europe, od zločina počinjenih u različitim totalitarnim režimima, te onemogućiti zabranu afirmacije antifašizma kao protuteže sprečavanju rehabilitacije ustaštva.

"Ne može se ukloniti Titov spomenik u Kumrovcu zbog nečije osobne traume i postavlja se pitanje treba li dopustiti da se ojađenost obitelji koja je svog člana izgubila u Bleiburgu pretvori u uklanjanje zvijezda petokraka i spomenika antifašizmu".

Tito je, kaže Teršelić, vodio antifašistički otpor, a istodobno je odgovoran za neke zločine, no on je za sudionike antifašizma simbol i njegov spomenik treba ostati.

Teršelić od Vlade očekuje da u idućem proračunu osigura više novca za edukaciju mladih i znanstvena istraživanja cjelokupne hrvatske povijesti 20. stoljeća.

Jelka Glumičić iz karlovačkog Odbora za ljudska prava izrazila je nadu da će rušenje spomenika Juri Francetiću pridonijeti da se ljudi manje boje, posebno, kako je rekla, Slunjani koji su cijelo vrijeme bili protiv spomenika, a koji su morali šutjeti.

Vesna Teršelić osudila je danas prijetnje smrću koje je predsjednik lovinačkog HDZ-a Damir Mašić jučer izrekao novinarki Slobodne Dalmacije Ladi Kalmeti.

Naime, prema napisima u dnevnom tisku, Mašić je preko telefona novinarki rekao da će se "osobno pobrinuti da joj dijete dođe na sprovod" i da će doći do nje i "slomiti joj kičmu". Mašić je prijetnju uputio nakon članka Lade Kalmete u kojem je navedeno da je on jedan od članova Crkvenog odbora lovinačke župe koji je prije mjesec dana donio odluku o podizanju spomen obilježja ustaškom ministru i književniku Mili Budaku u Svetom Roku.

Novinarka je prijetnju prijavila policiji.

Pročitajte više