Terzić upozorava na moguću destabilizaciju stanja u BiH

PRESJEDATELJ Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić upozorio je u petak kako bi uskoro moglo doći do opasnog destabliziranja stanja u njegovoj zemlji ukoliko NATO odbije prihvatiti molbu za primanje BiH u program "Partnerstvo za mir".

Po povratku iz višednevog posjeta Washingtonu gdje je razgovarao s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom i ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom koje nije uspio uvjeriti kako BiH po svaku cijenu treba biti primljena u "Partnertvo za mir", Terzić je u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz" kazao kako sada očekuje dalju destabilizaciju stanja u zemlji.

Takav razvoj događaja, po Terzićevu sudu, neizbježan je jer će se Republika Srpska i njeni dužnosnici naći pod udarom međunarodne zajednice.

Oni se već sada smatraju izravno odgovornim za uhićenje Radovana Karadžića što je temeljni preduvjet za zeleno svjetlo članstvu BiH u "Partnerstvu za mir" na summitu NATO-a u Istambulu. Na takvom stajalištu posebice inzistira američka vlada dok su neke europske zemlje bile pripravne progledati BiH kroz prste u ovom slučaju.

Izaslanstvo NATO-a koje je u četvrtak boravilo u Sarajevu prenijelo je međutim kako je konačna odluka da BiH sudjeluje na summitu u Istambulu no samo u svojstvu promatrača.

"Visoki prestavnik će reagirati i donijeti odluke, što je bitno i dobro, a odluke će destabilizirati Republiku Srpsku ali i Vijeće ministara. Očekujem dakle i krizu u radu državne vlade", kazao je Terzić.

On je pojasnio kako zapravo očekuje da će u slučaju sankcioniranja dužnosnika Republike Srpske ministri u Vijeću ministara koji dolaze iz tog entiteta podnijeti ostavke a rad vlade u takvoj bi situaciji bio potpuno blokiran.

Terzić je iznio pretpostavku kako će jedan od prvih Ashdownovih poteza nakon summita NATO-a biti preustroj policijskih snaga u BiH pri čemu će značajan dio ovlasti koje sada pripadaju entitetima biti prenesen na razinu države BiH.

Ashdown je ranije ovog tjedna otvoreno upozorio ministra unutarnjih poslova Republike Srpske Zorana Đerića kako će njegova fotelja također doći u pitanje u slučaju negativnog odgovora NATO-a sa skupa na vrhu u Istambulu.

Dodatna otegotna okolnost po Đerićevu poziciju predstavlja činjenica kako je njegovo ministarstvo tek ovih dana dostavilo šesnaest kutija s povjerljivim dokumentima Karadžićeve ratne vlade na Palama za kojima je godinama bez uspjeha tragao Haaški tribunal.

Ashdown je od Đerića tražio odgovor na pitanje gdje je ta arhiva bila do sada i zašto nije ranije predana.

Đerić je član Partije demokratskog progresa (PDP) koju vodi aktualni ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.



Pročitajte više