Teške godine krize: Obame u 2008. zaradili 2,7 milijuna dolara

AMERIČKI predsjednik Barack Obama i Prva dama Michelle od prodaje knjiga u 2008. godini su zaradili 2,5 milijuna dolara te su platili oko 800 tisuća dolara poreza.

Premda su puno bogatiji od prosječnih Amerikanaca i predsjednička obitelj osjetila je krizu, jer su godinu ranije prijavili prihod od čak 4,2 milijuna dolara. U obje godine je gotovo cijela zarada došla od prodaje dvije Obamine knjige. Za posljednju knjigu "Odvažnost nade" koja ga je pratila tijekom cijele predsjedničke kampanje Obama je zaradio 2,5 milijuna dolara, pišu američki mediji.

Potpredsjenik Biden je "sirotinja" sa 269 tisuća dolara prihoda prošle godine

Senatorsko mjesto koje je Rod Blagojevich pokušao prodati, američkom predsjedniku donijelo je 139 tisuća dolara dok je Michelle prošle godine zaradila 62 tisuće dolara. Obame su prošle godine bili i humanitarci pa su 172 tisuće dolara donirali raznim udrugama.

Za razliku od predsjedničke obitelji čija se prošlogodišnja zarada mjeri u milijunima, potpredsjednik Joe Biden i njegova supruga Jill prihodili su "samo" 269 tisuća dolara. Bidenovi su uglavnom svoj novac zaradili od plaće u Senatu te na dva sveučilišta, a kao i njegov šef i potpredsjednik je zaradio na "kulturnim" proizvodima te je prodao prava na svoje memoare. 

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više