Thompson ipak u Stuttgartu: Čavoglave su poput Marseljeze!

USPOREDBA Thompsonovih pjesama s američkom i francuskom himnom bila je dovoljna gradskim vlastima u Stuttgartu da ipak odobre koncert koji će se 21. svibnja održati na stadionu Festwiese.

Organizatori su Nijemcima uručili i prijevode 20-ak Thompsonovih pjesama, kako bi im objasnili da su pjesme domoljubne. Među prevedenim pjesmama nalazile su se i "Čavoglave", čija je usporedba s Marseljezom, zbog tematike borbe za slobodu, protivnike održavanja Thompsonova koncerta ostavila bez argumenata.

Istovremeno, Hrvatska katolička zajednica i Katolička crkva grada Stuttgarta na svojim su internetskim stranicama objavili kako "ne mogu snositi odgovornost za bilo kakve nesuglasice koje bi mogle biti izazvane koncertom Marka Perkovića Thompsona, koji će se održati 21. svibnja, i zato organizaciju koncerta i svu odgovornost prepuštaju Hrvatskoj kulturnoj zajednici u Stuttgartu". Odluka o promjeni organizatora koncerta također je prihvaćena.

Tako će svi Thompsonovi obožavatelji 21. svibnja, od 19.30 sati, na stadionu Festwiese moći uživati u koncertu. Naravno, ako su uspjeli nabaviti jednu od ulaznica, koje su se prodavale po cijeni od 20 eura.

Podsjetimo, prije tjedan dana je na internetske stranice Hrvatske katoličke zajednice blaženog kardinala Alojzija Stepinca i svetog Martina iz Stuttgarta postavljena obavijest o otkazivanju koncerta. Njemački mediji su izvijestili kako je koncert otkazan nakon intervencije dekana katoličkih zajednica u Stuttgartu, Michaela Brocka, koji je prosudio da su Thompsonove pjesme više nacionalističke nego domoljubne.

I.M.

Pročitajte više