Thompson "upao" kod Benedikta XVI. dan prije Mesića



MARKO Perković Thompson prestigao je predsjednika Stjepana Mesića i jedan dan prije njega posjetio papu Benedikta XVI.

Thompson je jučer zajedno s obitelji dobio čast biti primljen kod Benedikta, pišu hrvatski mediji. Inicijativa za posjet navodno je došla iz crkvenih krugova, a Thompson je poziv za susret s vođom katoličkog svijeta bez ustezanja prihvatio.

Prije Mesića, Thompson

Time je u pomalo humorističnom razvoju događaja kontroverzni pjevač stigao do pape jedan dan prije hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je Thompsona često kritizirao zbog spornih tekstova i ustaških pozdrava na koncertima.

Mesiću će današnji posjet Benediktu biti prvi posjet Vatikanu u svoja dva mandata kao predsjednika. Taj će posjet također biti jedan od zadnjih državničkih posjeta na koje se Mesić odlučio. Papi će predsjednik uručiti dva dara – bareljef religijskog motiva koji predstavlja Mariju i Isusa, a čiji je autor mladi umjetnik Tomislav Buntak, dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu 2008. godine, te CD s uskrsnim napjevima s Hvara, koji su prošli mjesec upisani na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Tema za razgovor zasigurno neće nedostajati. Predsjednik Mesić puno je puta javno kritizirao Rimokatoličku crkvu u Hrvatskoj, a poznat je i kao protivnik nekih standardno katoličkih običaja, kao što je izlaganje raspela u javnim institucijama. Sam je rekao kako će raspela u javnim institucijama biti jedna od tema razgovora.

Pitanje raspela

Raspela u javnim institucijama svježa su tema, budući da je Europski sud za ljudska prava nedavno odlučio da je postavljanje križeva u talijanskim školama suprotno s jednakim pravom na prakticiranje religije. Vatikan je izrazio negodovanje zbog te odluke.
 
Benedikt bi Mesiću mogao dati samo svoj stav o religioznim pitanjima, ali u stvarnosti se ta pitanja moraju rješavati između hrvatskih institucija i RKC u Hrvatskoj. Uostalom, stav Vatikana nije ništa drukčiji od stava Crkve kod nas.

Predsjednik još nije imao priliku upoznati trenutnog papu. S prošlim papom, Ivanom Pavlom II, susreo se u Zadru tijekom njegovog trećeg posjeta Hrvatskoj.

Pročitajte više