Tillerson: Vijeće sigurnosti UN-a mora djelovati - ili će to učiniti Sjeverna Koreja

Foto: FAH

AMERIČKI državni tajnik Rex Tillerson rekao je danas pred Vijećem sigurnosti UN-a kako "sve opcije trebaju ostati na stolu" kada se radi o Sjevernoj Koreji koja bi mogla, po njemu, izvesti nuklearni napad protiv Južne Koreje, Japana a moguće i SAD-a, javljaju agencije.

Smatrajući da je takav napad moguć, Tillerson je zatražio od Vijeća sigurnosti da djeluje "prije nego bude djelovala Sjeverna Koreja".

U govoru pred VS-om čijoj je sjednicom posvećenoj Sjevernoj Koreji danas predsjedavao, američki je državni tajnik pozvao međunarodnu zajednicu da u potpunosti provede UN-ove sankcije i suspendira ili na nižu razinu dovede diplomatske odnose s Pjongjangom.

"Sa svakom daljnjom detonacijom i raketnim testom, Sjeverna Koreja gura sjeveroistočnu Aziju i svijet bliže nestabilnosti i velikom sukobu", rekao je Tillerson pred 15-očlanim Vijećem.

"Prijetnja napadom Sjeverne Koreje na Seul ili Tokio je realna", kazao je.

Uloga Kine

On je zatražio od Kine da iskoristi svoje ekonomske mogućnosti protiv sjevernokorejskog saveznika kako bi onemogućila njegov nuklearni i balistički program.

"Moramo s naše strane sve učiniti, ali Kina predstavlja 90 posto komercijalne razmjene Sjeverne Koreje, Kina ima ekonomsku polugu nad Pjongjangom koja je jedinstvena i njezina je uloga iznimno važna", rekao je Tillerson.

Kineski šef diplomacije Wang Yi zatražio je od Sjeverne Koreje da zaustavi nuklearne i raketne aktivnosti ali je ujedno upozorio i sve strane da "korištenje sile ne rješava razlike i samo može dovesti do veće katastrofe".


Vijeću sigurnosti Wang je također rekao: "Kina nije fokus problema na poluotoku. Ključ rješavanja nuklearnog pitanja na poluotoku ne leži u rukama kineske strane".

O Južnoj Koreji

Naglasio je da razmještanje američkog proturaketnog sustava u Južnoj Koreji "ozbiljno narušava" kinesku stratešku sigurnost i šteti povjerenju među stranama.

Po dolasku na sastanak kineski je ministar bio iznio prijedlog Pekinga o zaustavljanju nuklearnih i balističkih programa Sjeverne Koreje u zamjenu za zaustavljanje vojnih vježbi između SAD-a i Južne Koreje. On tu ponudu smatra "razumnom".

Pozivajući Pjongjang da zaustavi nuklearne i raketne aktivnosti, Rusija je također upozorila na ratnu retoriku protiv Sjeverne Koreje koja bi mogla imati "zastrašujuće posljedice".

"Retorika spojena s nepromišljenom demonstracijom sile vodi stanju gdje se svijet zaista pita hoće li doći ili neće do rata", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

"Jedan loše interpretirani potez mogao bi dovesti do najstrašnijih i najžalosnijih posljedica", kazao je.

Pročitajte više