Tim Robbins s kazališnim komadom protiv Bushova rata

AMERIČKI glumac Tim Robbins svojim kazališnim komadom "Embedded" (Pridruženi), upućuje surovu osudu iračkog rata Georgea W. Busha i američkih medija koji su po njegovu mišljenju također krivci.

Poznat, uz suprugu Susan Sarandon, po ljevičarskom angažmanu, napisao je, režirao i glumi u bjesomučnoj i burlesknoj satiri, postavljenoj u Los Angelesu krajem 2003., prije predstavljanja u New Yorku.

Na ogoljenoj pozornici nižu se predsjednički kabinet, vojnici, novinari "pridruženi" (embedded) vojnim postrojbama.

Tim Robbins, nedavno nagrađen Oscarom za sporednu ulogu u "Mističnoj rijeci" Clinta Eastwooda, objašnjava kako je na ideju za ovaj kazališni uradak došao početkom 2003., kada je shvatio koliko se tema intervencije u Iraku drukčije tretira u europskom tisku, po njegovu mišljenju "uravnoteženije".

Robbins drži da je "najvažnije pitanje zašto tisak nije bio budniji kako bi spriječio taj rat?"

"Kad vlada laže, posao je novinara da postave pitanja, da ne popuštaju i zatraže dokaze prije nego ugrozimo američke živote", kazao je on nedavno Time Outu u New Yorku.

Dočekan s podijeljenim kritikama, "Embedded" žanje uspjeh kod publike. Treći put se produljuje prikazivanje u New Yorku, najmanje do 22. svibnja.

(Hina) xbnš yrt

Pročitajte više