Tip koji je s Puljkom pjevao ustaške pjesme je kamenjem gađao njegovog zamjenika

Screenshot: Jutarnji list

JUČER je objavljena snimka na kojoj Ivica Puljak na svadbi prije 27 godina pjeva ustaške pjesme. 

Puljak se za to odmah ispričao. 

"U svojih 52. godine života napravio sam neke dobre stvari, ali i neke kojih se sramim i koje se ružne. Jedna od tih kojih se duboko sramim dogodila se prije 27 godina kada sam bio kum na svadbi na kojoj su se pjevale pjesme neprimjerenog sadržaja. Pjevao sam ih i ja. Zbog toga se želim ispričati cijeloj hrvatskoj javnosti. Vrijednosti koje promoviram i u koje vjerujem u potpunoj su suprotnosti s ovim ružnim ispadom u prošlosti. Nadam se da će sve ono dobro što sam nastojao dati svojoj zajednici nadjačati jedan ružni izgred za kojeg ću, nadam se, dobiti oprost svojih sugrađana", napisao je Puljak.

Snimka puštena mjesec dana prije izbora

Netko je očito mislio da bi snimka 25-godišnjeg Puljka iz 1994. godine trebala kompromitirati kandidata za gradonačelnika Splita.

No od same snimke možda je zanimljivije pitanje tko ju je pustio manje od mjesec dana prije izbora. 

Puljak je ustaške pjesme pjevao na svadbi Ante Tonkovića kojem je bio vjenčani kum. 

Ante Tonković je javnosti postao poznat po tome što je fizički napao Bojana Ivoševića, sadašnjeg Puljkovog najbližeg suradnika, koji će, ako Puljak postane gradonačelnik, biti njegov zamjenik. 

Kamenjem u centru Splita gađao Ivoševića i druge aktiviste

Napad se dogodio u strogom centru Splita. Ivošević je tada bio glasnogovornik stranice Dnevna doza splitskog nereda, a Tonković ga je napao dok se dodjeljivala nagrada Zlatni kurac, odnosno priznanje novinarima koji su pisali o neredu u Splitu.

Tonković je direktor firme Akceleracija koja je imala koncesiju za reklame na stupovima javne rasvjete, a po gradu je postavljala i kante za smeće. Aktivisti su posebno upozoravali na nesigurnost stupova zbog oglašavanja, a o tome su pisali i mediji. 

Tonković i njegova supruga te sin upali su na dodjelu nagrade i počeli kamenjem gađati Ivoševića. Trčali su za njim i prijetili mu. Kako smo tada pisali, prema svjedočenju Bojana Ivoševića, jednog od administratora Facebook stranice spomenute inicijative, supruga vlasnika tvrtke Akceleracija prvo ga je verbalno napala. No nakon što je uključio kameru na svom mobitelu i obavijestio je da uživo na Facebooku prenosi što se događa, prema njemu su krenuli njen suprug Ante Tonković i sin, koji su čak bacali i kamenje u njegovom pravcu. 

Supružnici su, kako se pisalo, osim Ivoševiću, prijetili i novinarima te ostalim aktivistima, među njima i Daliboru Popoviću iz Građanske inicijative GIST, kojem je Tonković navodno rekao da će "završiti kao obitelj Zec". Cijeli napad završio je dolaskom policije i privođenjem supružnika poduzetnika na Prekršajni sud uz optužni prijedlog za remećenje reda i mira.

Tko je Ante Tonković

Ante Tonković od 2013. godine vlasnik je tvrtke Akceleracija. 

2014. godine, kada je gradonačelnik bio SDP-ovac Ivo Baldasar, tvrtka Akceleracija dobila je koncesiju u trajanju od deset godina za reklamiranje na javnim stupovima. Reklame su postavljene i u gradskoj jezgri, premda tvrtka nije dobila odobrenje Konzervatorskog odjela u Splitu, koje je trebala ishoditi s obzirom na to da je riječ o zaštićenom kulturnom dobru.

U međuvremenu su reklamni panoi koji su postavljeni na stupove u ostalim dijelovima grada pod naletima bure počeli padati pa se ispostavilo da statički proračuni o utjecaju reklamnih panoa na stabilnost stupova koje je dostavila Akceleracija nisu ispravni, na što su upozoravali iz Građanske inicijative Split.

Uz to, ispostavilo se i da su iz Akceleracije stavljali dodatnu rasvjetu na svoje reklame, i to pomoću gradske struje, odnosno one koju plaćaju građani. 

Osim ovih poslova, Akceleracija je 2017. godine, tijekom gradonačelničkog mandata Ive Baldasara, dobila koncesiju na sedam godina za gospodarenje kantama s dvije funkcije - za bacanje smeća i reklamne podloge - o čijem su, za jezgru grada neprimjerenom, izgledu pisali brojni mediji. Aktivisti su se protivili i postavljanju više od 400 ovih kanti za koje tvrde da ih građani zovu "peći na drva".

Tvrtka Akceleracija, odnosno njihovo sporno reklamiranje u centru grada, našla se na udaru aktivista, posebice jednog od napadnutih - Dalibora Popovića, koji se već godinama bori protiv bespravnog reklamiranja u centru. Članovi njegove inicijative u travnju 2014. godine uklonili su dio tih reklamnih panoa, a Tonković ih je prijavio DORH-u. Kad su oni odbacili prijavu, 2014. godine tužio je GIST sudu "zbog oštećenja, uništenja i oduzimanja tuđe pokretne stvari s ciljem da je protupravno prisvoje" te tražio 115.000 kuna odštete. Nakon četiri godine Općinski sud u Splitu donio je nepravomoćnu presudu kojom je odbacio ovu tužbu protiv aktivista s obrazloženjem da "u njihovom ponašanju ne postoji element protupravnosti".

Nakon napada na aktiviste Grad Split je raskinuo ugovor s firmom Akceleracija, a ubrzo su nestale i njihove kante sa splitskih ulica.

Ivošević: Za snimku znam već godinu dana

Sinoć se, nakon objave snimke, na svom Facebook profilu oglasio Puljkov kandidat za zamjenika Bojan Ivošević.

"Za postojanje ove snimke znam skoro godinu dana iz ćakula, a medijima je trebala biti dostavljena tri dana prije izbora. Činjenica da su je objavili već sad najbolje govori koliko su se prepali.

Radi se o piru onoga koji me naganjao po Matejuški, a navedeni je Puljku dvostruki kum još od prije 27 godina. Navedena poveznica vijećnike njegove stranke nikad nije sprječavala da ga prozivaju radi njegovih poslova s gradom i bore se za javni interes. Ovo je najbolji dokaz da Ivica ne pogoduje sebi bliskim osobama niti kada je opozicija, a kamoli će na vlasti.

Pizdarija mladog Ivice Puljka iz davnih vremena neće utjecati nimalo na naš zajednički izlazak na izbore, a vjerujem ni na rezultat.

Koliko Ivica ne dijeli navedene stavove najbolje govori podatak da sam mu ja kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Jedino crno oko Puljka su crne rupe, garantiram vam", piše Ivošević.

 

Pročitajte više