Tip koji je urezao svoje i curino ime na Koloseum: Nisam znao koliko je star

Screenshot: YouTube

Turist iz Engleske Ivan Dimitrov (27), optužen da je oštetio Koloseum u Rimu, tvrdi da nije bio svjestan starosti antičkog spomenika. Dimitrov, fitness trener koji živi u Bristolu, nedavno je ključem urezao svoje i ime svoje djevojke na unutarnji zid 2000 godina starog Koloseuma.

Na zid je urezao natpis "Ivan + Hayley 23". Za to bi mogao dobiti veliku novčanu kaznu, a ako mu se bude sudilo u Italiji, mogao bi dobiti do pet godina zatvora.

Mladić je napisao pismo isprike rimskom gradonačelniku Robertu Gualtieriju, piše Guardian.

"Neugodno mi je, tek sam kasnije saznao koliko je spomenik star"

Policija je Dmitrova pronašla u Engleskoj nakon pet dana potrage. U pismu gradonačelniku Rima turist je napisao da je tek sada shvatio ozbiljnost djela koje je počinio.

"Ovim pismom želim se iskreno ispričati Talijanima i cijelom svijetu jer sam nanio štetu djelu koje je, zapravo, baština cijelog čovječanstva", napisao je Dimitrov u pismu te pohvalio "one koji čuvaju neprocjenjivu povijesnu i umjetničku vrijednost Koloseuma".

"Neugodno mi je, nažalost sam tek kasnije saznao koliko je spomenik star", napisao je 27-godišnjak.

Mladić je pod istragom, suočava se novčanom kaznom između 2500 i 15.000 eura

Dimitrov je pod istragom zbog oštećenja kulturnog dobra. U slučaju da bude osuđen, suočit će se s novčanom kaznom između 2500 i 15.000 eura te zatvorskom kaznom od dvije do pet godina. 

Njegova djevojka Hayley nije pod istragom. No, talijanski mediji pišu da bi se ona mogla smatrati suučesnicom. Odvjetnik mladića Alexandro Maria Tirelli rekao je za talijanski Il Messaggero da je njegov klijent "prototip stranca koji je vjerovao da je u Italiji sve dopušteno".

"Čak i ono što bi se u njegovoj zemlji strogo kažnjavalo", izjavio je odvjetnik, prenosi Guardian.

Pročitajte više