Tirana podržava misiju UNMIK-a i dijalog Priština-Beograd

ALBANIJA podržava misiju UNa na Kosovu i predstojeći dijalog predstavnika Prištine i Beograda, istaknuto je tijekom razgovora civilnoga upravitelja UNa na Kosovu Harrija Holkerija i Albanskog predsjednika Alfreda Moisiua u Tirani.

Holkeri je u srijedu poslije podne doputovao u dvodnevni službeni posjet Albaniji. On se prvo sastao s albanskim predsjednikom Alfred Moisiuom, potom s premijerom Fatosom Nanom, ministrom vanjskih poslova Kastriotom Islamijem a zatim i s veleposlanikom OESS-a u Tirani Osmom Liponenom.

U središtu razgovora bila je institucionalna suradnja između albanske vlade sa UNMIK-om i kosovskim institucijama, razmatranje mogućnosti uključivanja Kosova u integracijske procese i ispunjenje standarda za Kosovo.

Albanski predsjednik je dao podršku misiji UN-a na Kosovu i rekao da Albanija podupire napore UNMIK-a na prenošenju ovlasti na izabrane kosovske institucije.

Danas će, na kraju dvodnevnog posjeta, Holkeri s ministrom gospodarstva Albanije Anastasom Angjelijem potpisati sporazum o poticanju i zaštititi ulaganja između Kosova i Albanije, što je drugi važan dokument nakon prošlogodišnjeg potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između Prištine i Tirane.

(Hina) xbb ysb

Pročitajte više