Tisak: Blairovo tajno ´da´ za američke rakete u Britaniji

PREMIJER Tony Blair tajno je pristao na razmještanje američkih raketa na britanskom tlu u okviru obrambenog raketnog programa američkog predsjednika Georgea W. Busha, piše u nedjelju britanski list The Independent on Sunday.

Prema listu Blairov je ured dao "načelnu suglasnost" američkom ministarstvu obrane za mogućnost da se takozvane rakete presretači razmjeste u bazi Kraljevskih zračnih snaga u Fylingdalesu na sjeveru Britanije.

Glasnogovornik ministarstva obrane opovrgnuo je takve navode izjavom da se s Washingtonom nije razgovaralo o razmještanju presretača u Britaniji i da sporazuma nije bilo.

"Nije postignut sporazum", rekao je.

Iako je britanska vlada kazala da će Washingtonu za obrambeni raketni program dopustiti korištenje radara za rano upozoravanje u Fylingdalesu, nije bilo javnoga govora o razmještanju raketa.

Prema britanskom listu, do sporazuma je došlo na sastanku britanskih i američkih dužnosnika u svibnju, no London je navodno zatražio od Washingtona da s formalnim zahtjevom ne izlazi prije britanskih izbora, najavljenih za svibanj 2005.
Neki političari poput Menziesa Campbella, glasnogovornika Liberalnih demokrata (treće po snazi britanske stranke), strahuju da je odluka donesena u tajnosti.

"Ako su ta izvješća istinita, bojimo se da je odluka donesena iza zatvorenih vrata, prije javne rasprave o troškovima i strateškim implikacijama", prenosi list.

To bi moglo imati "velike implikacije za obrambeni položaj Britanije, za britanske odnose sa zemljama NATO-a i drugim saveznicama i za stratešku ravnotežu u nuklearnom oružju u svijetu", kazao je Campbell za list.

The Independent on Sunday piše i da je vijest o mogućem stacioniranju raketa izazvala bijesne reakcije kod nekih ljevičarskih zastupnika Blairovih laburista koji ne žele da London sudjeluje u američkom obrambenom sustavu.

"Naš nacionalni interes nije da Amerikanci drže svoje rakete na britanskom tlu", rekla je zastupnica Diane Abbot za BBC.

Pročitajte više