Tisuće građana prosvjedovalo na Mauricijusu, traže istragu o uginulim delfinima

Screenshot: You Tube

TISUĆE građana Port Luisa, glavnog grada Mauricijusa, prosvjedovale su danas zbog smrti najmanje 40 delfina koji su pronađeni mrtvi na obali pored naftne mrlje s japanskog broda MV Wakashio, javlja Reuters. Prosvjednici su zahtijevali istragu o tome je li smrt delfina uzrokovana naftom koja se prolila s japanskog tankera nakon što se nasukao na koraljni greben.

Naftna mrlja potječe s japanskog teretnog borda MV Wakashio koji se nasukao 25. srpnja i tjedan dana poslije počeo ispuštati naftu. Brod je u ponedjeljak potopljen.

Prosvjednici ne vjeruju vladi vezano uz istragu o curenju nafte

Jedan prosvjednik nosio je transparent na kojem je bio nacrt delfin te natpis “Naši životi vrijede”, a drugi natpis kojim se pozivalo vladu da da ostavku. 

“Ne vjerujemo vladi ni manjkavim informacijama koje nam daju vezano uz upravljanje i odgovornost za prolijevanje nafte”, rekao je 33-godišnji okolišni znanstvenik Fabiola Monty.

Iz vlade poručili kako će nad svim delfinima biti obavljena autopsija

Iz vlade su poručili kako će biti obavljena autopsija nad svim uginulim delfinima te je osnovana komisija koja će istražiti zašto se nafta izlila s tankera. Do sada su veterinari obavili autopsije na dva uginula delfina te su na njihovim tijelima pronašli tragove ozljeda, no ne i nafte.

Jasvin Sok Appadu iz ministarstva ribarstva rekao je kako se u narednim danima očekuju rezultati autopsije nad još 25 delfina. 

Organizacije za zaštitu okoliša traže istragu nezavisnih stručnjaka

Organizacija za zaštitu okoliša Eco-Sud koja je sudjelovala u današnjem prosvjedu poručila je kako želi da i predstavnici civilnog društva budu prisutni tijekom autopsije te su pozvali vlasti da se obavi još jedna autopsija koju bi napravili nezavisni stručnjaci.

Greenpeace je pozvao vladu Mauricijusa da otvori "hitnu istragu kako bi se utvrdio uzrok smrti delfina i ima li veze s curenjem nafte iz Wakashija". Stvarni razmjeri incidenta još se utvrđuju, no znanstvenici su već upozorili na golemu ekološku katastrofu koja bi desetljećima mogla negativno utjecati na gospodarstvo te otočne države ovisno o turizmu.

Pročitajte više