Titov unuk bez putovnice pobjegao iz Srbije u Hrvatsku

KADA i na koji način je Edvard Broz prešao državnu granicu i pojavio se u Hrvatskoj, i dalje nije poznato, međutim sigurno je samo da je pobjegao od srpskog pravosuđa i to bez putovnice, piše Pincom.

Unuka Josipa Broza Tita Okružni sud u Beogradu tereti da je 1993. godine pijan, sa 2,05 promila alkohola u krvi, skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović.

"On je bio u teškom financijskom položaju i nije više mogao izdržati. Morao je podići zaostale mirovine i zbog toga je odlučio napustiti Srbiju.Predložio sam našem Okružnom sudu da prepusti slučaj hrvatskom pravosuđu, kao domicilnom, jer za to postoji zakonska mogućnost, s obzirom na to da se radi o prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama", rekao je Brozov odvjetnik Vladan Petrović, dodajući da sud nije imao razumijevanja za egzistencijalni položaj njegovog klijenta koji nije naslijedio veliko bogatstvo unatoč slavnoj prošlosti njegovog djeda.

Broz je uhićen 21. siječnja ove godine, temeljem tjeralice Okružnog suda u Beogradu, koja je za njim raspisana još krajem veljače 1993. godine, na graničnom prijelazu Batrovci, prilikom prelaska iz Hrvatske u Srbiju. Tri dana kasnije, 24. siječnja, pušten je iz pritvora, jer je sudu dao jamstva da će se odazivati pozivima. Kao mjeru osiguranja, sud mu je oduzeo putovnicu.

"Procijenio sam da je krajnje vrijeme da odužim dug prema najboljem prijatelju"

Kako se nekoliko puta nije pojavljivao na ročištima, određen mu je pritvor, a kako ga se nije moglo pronaći na adresi na koju se prijavio u Beogradu, 18.rujna je ponovno raspisana tjeralica za njim. On je na sudu izjavio da se ondje pojavio zbog duga prema poginulom prijatelju.

"Nisam kalkulirao s mogućim ishodom i prije dolaska u Beograd procijenio sam da je krajnje vrijeme da odužim dug prema najboljem prijatelju. U prometnoj nesreći sam pretrpio teške povrede - prijelom više rebara, zdrobljeno lijevo rame, otvoreni prelom podlaktice i kontuziju glave, dok je moj sin Edvard junior bio u komi. Nakon liječenja sam očekivao da ću na sud biti pozvan redovnim putem. Živio sam u Hrvatskoj, a baš u to vrijeme odnosi između Hrvatske i Srbije su se zakomplicirali, pa mi je skrenuta pažnja da ne bi bilo preporučljivo da se pojavljujem u Beogradu pa ni u vezi s ovim krivičnim postupkom", ispričao je Broz na sudu.

A.B.
Foto: Blic

Pročitajte više