Titova jahta uskoro na dražbi

SLAVNA Titova jahta "Galeb" najvjerojatnije će završiti na javnoj dražbi zbog duga njezinog sadašnjeg vlasnika grka Johna Paul Papanicolaua, koji već tri godine nije platio nadoknadu za njen vez.

Vlasnik "Galeba" dužan je brodogradilištu Viktor Lenac 500,000 dolara za trogodišnji vez, a riječko brodogradilište pokušati će novac namaknuti sudskim putem.

Brod je za tri milijuna dolara kupljen od crnogorske vlade i iz Boke Kotorske dotegljen u Rijeku. Vlasnikov plan bio je u ovaj brod uložiti još petnaestak milijuna dolara i tako ga prenamijeniti u ploveći kongresni centar. No, planovi su očito pali u vodu, pošto vlasnik nije mogao platiti niti njegovu “ležarinu”.
 
Vjesnik piše da će "Galeb" uskoro na javnu dražbu, a nagađa se da će među glavnim ponuđačima biti Grad Rijeka.

Agonija radnika Viktora Lenca, koji potražuje dug od vlasnika "Galeba", mogla bi se privesti kraju ukoliko se vlada dogovori sa puljskim Uljanikom o preuzimanju.

Uljanik za "Dok 11" nudi 6,5 milijuna dolara, što bi bilo dovoljno da se podmire vjerovnici riječkog brodogradilišta.

Viktor Lenac, iako je u stečaju, radi sve bolje, a njegov stečajni upravitelja Milenko Škrlec  očekuje se da će poslovne ponude, kojih za sada ne nedostaje - sve više stizati.

O tome da se radnici žele vratiti na posao svjedoči činjenica da inženjeri, koji su prije dvije godine napustili Lenac i u otišli u inozemstvo, žele raditi i za osjetno manji novac.

Viktor Lenac, iako je u stečaju, na vrijeme završava ugovorene poslove; remonte i preinake brodova, izradu platformi za eksploataciju plina, te trajekt "Sveti Marin" za Rapsku plovidbu.

Prošle godine su ostvarili prihod od 146 milijuna kuna, a u ove se očekuje još i veći. Zaposlenih u Viktoru Lencu je 570, a prosječna plaća kreće im se oko 3000 kuna.

(foto: Vjesnik)

Pročitajte više