Tjedan plesa u splitskom HNK

Predstavom "Citadela" koreografa Gagika Ismailiana večeras počinje "Tjedan plesa" u splitskom HNK. L

Nakon "Citadele", u produkciji splitskog HNK splitski će baletni ansambl izvesti Baletni diptih Staše Zurovca "Bogovi nisu ljuti/Daj, daj", a 13. i 14. veljače gostuje Stadtheater iz Koblenza, njemački teatar s tradicijom od 1782. Gosti će izvesti "Tango", balet Anthonyja Taylora na glazbu Astora Piazzolle, Ruske koreografske scene Igora Stravinskog pod nazivom "Svadba", Taylorovu "Sinfoniettu" na glazbu Leoša Jan?čeka i pantomimu "Čudesni mandarin", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Tjedan plesa, rečeno je, osim što će splitsku kulturnu scenu prvi put usmjeriti na ples, nastojat će se kao ovogodišnja inicijativa "učvrstiti" kao dio programske koncepcije splitske nacionalne kazališne kuće.

Na konferenciji za novinare objavljeno je kako u Splitu borave Yair Vardi, direktor "Suzanne Dellal Centra" iz Tel Aviva, i Aharon Solomon, direktor festivala "Karmiel" koji se u istoimenu izraelskom gradu održava od 13. do 15. srpnja. Kad pogledaju baletne predstave s repertoara splitskog kazališta, odlučit će hoće li neke od njih pozvati da sudjeluju na toj uglednoj međunarodnoj priredbi. Taj festival, koji traje tri dana i tri noći, okupi više od pet tisuća plesača koji otplešu oko 70 predstava svih plesnih žanrova. "Medijski nas prate novinari iz mnogih zemalja, a festival posjeti više od četvrt milijuna ljudi. Za 17 godina festivala bili smo domaćini oko 120 profesionalnih trupa iz cijeloga svijeta, dok smo amaterskih ugostili toliko da im se ne zna ni broja", kazao je direktor festivala Aharon Solomon.

"Videomaterijal splitskih predstava veoma nam se svidio, pa je", kako je zaključio jedan od vodećih izraelskih plesnih menadžera Yair Vardi, "lako moguće da ćemo ih, kad ih pogledamo i u živo, pozvati na gostovanje, jer nam je i cilj uvijek dovoditi nove trupe i predstave, poglavito one koje do sada nisu sudjelovale na festivalu."

Ravnateljica Baleta splitskog HNK Almira Osmanović je na pitanje o u nekim novinama najavljenoj ostavci odgovorila kako je "bilo teškoća, jer uvijek nedostaje novca, ali to se rješava u kući i nije se trebalo vući po novinama".

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više