Tjedni pregled Marka Repeckog: HDZ-ovci će uskoro hodati četveronoške

Foto: Index/HRT

IZA nas je još jedan uzbudljiv tjedan u kojem smo se ponovno bavili imovinskim problemima istaknutih političara. Taman nakon što je zbog imovinske kartice smijenjen Milan Kujundžić kojeg su poteškoće s prebrojavanjem kuća i kvadrata koštale fotelje Ministra zdravstva, u problemima se našao i ministar obrane Damir Krstičević.

Krstičević vjeruje u nefunkcioniranje države

Kako su otkrile Index Istrage, Krstičević je u imovinskoj kartici prepolovio vrijednost svoje kuće u Žaboriću pokraj Šibenika. U imovinskoj kartici naveo je da je vrijednost kuće tek nešto više od 80 tisuća eura, dok je u kupoprodajnom ugovoru, koji je objavljen, navedena vrijednost od 160 tisuća eura. Osim toga, ustanovljeno je da je dobar dio te kuće sagrađen bez građevinske dozvole pa je kasnije ušla u proceduru legalizacije. Krstičević, koji je bio visoki časnik HV-a, a danas je ministar, očito ima vrlo visoko povjerenje u nefunkcioniranje državnih institucija kada se usudio dati 160 tisuća eura za kuću proširenu bez dozvole, koju bi - da Hrvatska funkcionira kao normalna država - inspekcija odavno dala srušiti.

>Otkriće Index Istraga: Kuća Krstičevića vrijedi duplo više nego što je prijavio

>Otkriće Index Istraga: Kuća koju je kupio Krstičević je bespravno izgrađena

HDZ-ovac koji je šokirao HDZ-ovce

Krešimir Žunić, sad već bivši direktor APN-a, državne agencije koja se bavi prodajom stanova, uspio je svojim izjavama šokirati čak i svoje stranačke kolege iz HDZ-a. Žunić, koji je od APN-a, u kojem je bio direktor, kupio stan u Zadru za manje od tisuću eura po kvadratu, rekao je da ga je sram koliko malo ima jer ima “samo jednu i pol imovinu i dva stambena kredita”. Bojao se da bi mu premijer Plenković i kolege iz HDZ-a mogli zamjeriti tako skromnu imovinsku karticu. Njegove izjave šokirale su čak i ministra prometa Olega Butkovića, koji je, komentirajući slučaj, izjavio: “Svašta sam vidio, ali ovakvo nešto još nikada”, a sigurno je u svojih valjda 20-ak godina staža u HDZ-u svašta vidio. S obzirom na to koga sve postavljaju na direktorska mjesta, očito je da se HDZ toliko kadrovski ispraznio da će sljedeća garnitura hodati četveronoške.


>HDZ-ov direktor APN-a kupio povlašteni stan od APN-a: "Sram me koliko nemam"

>Butković o skandalu šefa APN-a: Svašta sam vidio u politici, ali ovo nikada

Elitna jedinica MUP-a ulovila najbogatijeg policajca na tajnom zadatku



Bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića, kojeg hrvatska javnost zna i kao najbogatijeg policajca, Prekršajni sud u Zadru pravomoćno je oslobodio zbog vožnje brzinom trostruko većom od dopuštene u naseljenom mjestu. Naime, Ćelić je vozio preko 150 km na sat u naseljenom mjestu, no sud je odlučio da nije kriv jer je bio na službenom zadatku. Prema obrazloženju suda, Ćelić je bio u “obavljanju službene  zadaće”, a u tom slučaju se na njega ne odnosi ograničenje brzine.No, Ćelića je presretač snimio u privatnom automobilu, a čak je i sam ravnatelj policije na konferenciji rekao da je bio izvan radnog vremena i da o tome ne zna ništa. Ne zna se o kakvom zadatku se radi jer je javnost isključena sa suđenja zbog zaštite tajne. Znači, policajci u presretaču, pripadnici elitne jedinice, zapravo su, prema sudu, lovili svog kolegu koji je bio na tajnom zadatku, što je kao iz treš komedija. I onda, umjesto da dobije nekakvu medalju za iznimne napore u slobodno vrijeme, on je izgubio mjesto zamjenika ravnatelja. 


>Najbogatiji policajac vozio 110 preko ograničenja. Sud kaže da nije kriv

Bandić za stan dobio popust na gotovinu od 50 posto

Tjedan su zaokružili nekretninski problemi Milana Bandića. Vesna Bandić, supruga aktualnog gradonačelnika, kupila je za kćer stan u središtu Zagreba po iznenađujuće povoljnoj cijeni - nešto manje od 1500 eura po četvornom metru. To je vjerojatno najbolji nekretninski posao u posljednjih nekoliko godina. Prema mišljenju vještaka s kojim su se konzultirale Index Istrage, stan na takvoj lokaciji vrijedi sigurno oko 3000 eura po kvadratu. Osim što je stan dobila vrlo povoljno, Vesna Bandić ga je većim dijelom platila u gotovini. Čak 720 tisuća od oko 850, kolika je bila kupoprodajna cijena, plaćeno je odmah u kešu iako je gospođa Bandić nezaposlena, a u imovinskoj kartici njenog supruga nema ni traga o porijeklu tog novca. Inače, izračunali smo da bi njen suprug s gradonačelničkom plaćom od skoro 18 tisuća kuna morao preko tri godine raditi samo za tih 720 tisuća kuna. 

>Otkriće Index Istraga: Bandićeva žena gotovinom kupila stan u centru Zagreba

Pročitajte više