Tko će biti novi vladar Pantovčaka?

JOŠ je gotovo godinu dana do predsjedničkih izbora kada će Stjepan Mesić, koji je dosada u dva mandata suvereno vladao Hrvatskom, morati otići sa svoje pozicije. Naravno, goruće je pitanje tko će doći umjesto njega, a do sada hrvatska javnost još nije upoznata koji će se kandidati naći u izbornoj utrci.

U HDZ-u se zna tko neće ići

U HDZ-u, koji u Saboru ima najviše mandata, zasada ime svog kandidata kriju kao "zmija noge". Na gotovo svaki upit o svom kandidatu, odgovaraju kako zapravo o tome ne razgovaraju te da bi konačnu odluku mogli donijeti tek na jesen kada odvagnu sve scenarije i mogućnosti.

No, ako se ne zna sa sigurnošću tko će biti na glavni kandidat HDZ-a, zna se tko to sasvim sigurno neće biti. Tako će izbornu utrku odgledati s klupe Jadranka Kosor, omiljeno žrtveno janje Ive Sanadera koju je Mesić gotovo ponizio na prošlim predsjedničkim izborima. Isto tako zna se kako kandidat najjače stranke sasvim sigurno neće biti vanstranačka osoba, kako je to najavio Sanader još prije pola godine.

Posljednji medijski probni balon s promoviranjem Tomislava Karamarka kao zajedničkog kandidata vladajućih kao i samog Mesića sasvim ispuhao, pa je teško očekivati sadašnjeg "zatvorenog" ministra da naslijedi populista i vicmahera Mesića.

Očinska figura Sanadera želja i molitva vladajućih

Isto tako zna se, kako bi svi oni željeli da njihov kandidat bude sam Ivo Sanader. Snažna, autoritativna osoba, očinska figura stranke, koja uvijek rješava goruće probleme svojih ministara, snažni je adut vladajućih. No, ukoliko se Sanader i kandidira te pobjedi, teško je prognozirati kako će se ponašati većinska HDZ-ova vlada bez svoje glavne perjanice.

S druge pak strane, zanimljivo je kako bi njihovi koalicijski partneri, HSS i HSLS također voljeli vidjeti Sanadera kao zajedničkog kandidata za predsjednika države. Sasvim je sigurno kako HSLS, kao i HSS, neće imati svog kandidata, a Josip Friščić, kao i Đurđa Adlešič, skromno kroz medije najavljuju zajednički izlaz s HDZ-om na predsjedničke izbore i to sa zajedničkim kandidatom kojega izabere, naravno, Sanaderov HDZ. Uostalom, predsjedničke izbore, seljaci i liberali vide samo kao nastavak koalicije na razini Vlade, ali i lokalnih izbora koja bi se trebala nastaviti do onih predsjedničkih pa opet do državnih. 

SDP bira između Jurčića i Josipovića

Dok vladajući skrivaju svoja imena i priželjkuju Sanadera da ih spasi od još jednog izbornog poraza, u SDP-u lagano otkrivaju karte. Naime, oni se trenutno dvoume između dva kandidata. Jedan je Ljubo Jurčić koji je već jednom figurirao kao možebitni šef Vlade te Ivo Josipović. Unutar stranke spremaju se izbori, a najjača oporbena stranka osim imena birat će između dva modela upravljanja državom.

Ukoliko se odluče na Jurčića svakako će težište i primarni interes predsjednika "koji nije fikus" biti ekonomija, dok bi s Josipovićem dobili predsjednika koji bi se više bavio "vladavinom prava". No, ne treba zaboraviti i naklonosti glavne struje pa se tako kaže da je Josipović osobni izbor Milanovića, a za Jurčića bi mogla biti ona starija garda SDP-ovaca.

Ambiciozni Čačić okuplja regionalce

U HNS-u, koji je i iznjedrio Stjepana Mesića, čini se kako su spremni kandidirati samog šefa stranke Radimira Čačića. Navodno šef te partije, koji nikada nije skrivao ambiciju da zasjedne na čelo države, raspolaže i nekim anketama, koje uporno pokazuje potencijalnim stranačkim partnerima, koje navodno pokazuju kako upravo on ima najviše izgleda od svih kandidata.

Štoviše, glasine s terena govore kako je Čačić već krenuo u kampanju, koju nije htio umanjiti eventualnim katastrofalnim porazom u Zagrebu, a oko sebe okuplja regionalnu struju na čelu s IDS-om. Čačić prema posljednjim informacijama s terena trenutno okuplja niz drugih regionalnih stranaka.

Od Tuđmana do Gotovine, od kavane do kavane

Razmontirana desnica, koja je i posljednjim lokalnim izborima svedena na puko političko preživljavanje, priprema veliki comeback. Na krilima stare slave i sa slavnim prezimenom pokušat će izgurati ime Miroslava Tuđmana, koji se već bezuspješno nudio HDZ-u da bude njihov kandidat.

Ekstremna desnica voljela bi vidjeti i Antu Gotovinu kao svog kandidata, međutim ozbiljnost njihove najave kao i političke platforme primjerenija je ranojutarnjoj kavanskoj priči nego ozbiljnoj kandidaturi.

Vidošević i Rohatinski predvode ekonomski val?

Među imenima koja su se također "motala" po medijima su i ime Nadana Vidoševića koji u posljednje vrijeme sve češće kritizira Sanaderovu vladu, s kojom navodno kupuje naklonost sadašnje postave Pantovčaka.

Mnogi prizivaju i Željka Rohatinskog, vladara Hrvatske narodne banka i prvog čuvara monetarnog sustava Hrvatske, međutim čini se kako čovjek kojeg sve češće hvali i Crkva da je spasio Hrvatsku o ekonomskog sloma, ne pokazuje ambiciju ući u političko blato Hrvatske.

Koga bi htio Mesić

A Mesić? Koga bi on želio? Mnogi se slažu kako će mišljenje populista Mesića, čija popularnost ne blijedi ni nakon dva mandata biti od presudne važnosti. Onaj na kojeg Mesić uperi svoj prst imat će zasigurno i svojevrsni pole position u predsjedničkim izborima. No, suvereni vladar Pantovčaka za sada šuti.

Kada ga god pitaju za nasljednika Mesić umjesto imena, ispali nekakav vic, ubaci šalu ili prebaci temu. Jedino što je bilo blizu nekakvog imena ili kandidata njegova je izjava kako bi sljedeći predsjednik trebao biti - antifašista! Što god to značilo.

I. Ćimić
Foto: Neja Markičević, Miroslav Kiš, Danijel Soldo,Igor Sambolec,Dragan Matić

Pročitajte više