Tko će naslijediti Bernardića uspije li puč u SDP-u?

Foto: FaH/Index

NAKON što su mjesecima pljuštale optužbe iz visokih izvora stranke o nesposobnosti Davora Bernardića, Milanka Opačić i Peđa Grbin javno su prozvali šefa SDP-a da svoj posao ne obavlja dobro. Njih dvoje napustilo je sjednicu kluba zastupnika SDP-a nakon što je šef stranke na kritike uzvratio pokazivanjem – vrata. Bernardić pak tvrdi da ga žele smijeniti zbog njegova inzistiranja da rasvijetli slučaj Agrokor.

>> I Partija se plaši istine o Agrokoru


Potpredsjednik stranke Grbin jučer je poručio da Bernardić treba odstupiti. Odmah ga je podržao Željko Jovanović koji misli da bi Grbin ili Siniša Hajdaš Dončić trebali postati predsjednici stranke.

Raskol zbog povjerenstva oko Agrokora

Bernardić iza sebe ima niz gafova. Posljednji je onaj s čestitkom neonacistu Velimiru Bujancu, no inicijativom da veže izbor ustavnih sudaca s osnivanjem povjerenstva za Agrokor uznemirio je članove SDP-a. Naišao je na otpor unutar same stranke, pa je na Facebooku objavio da je to razlog zbog kojeg ga žele rušiti.

"Kada se ovoliko bure digne u SDP-u samo zato što sam inzistirao na povjerenstvu za Agrokor, onda se ponovno moram zapitati što se sve pokušava sakriti i tko sve vuče konce ove mračne priče", odgovorio je Grbinu.

Ranko Ostojić dao je podršku Grbinu koji želi opozvati šefa SDP-a na stranačkoj konvenciji do kraja godine. Orsat Miljenić smatra da Bernardić neuvjerljivo vodi stranku i da time ide na ruku HDZ-u. I Gordan Maras je izjavio kako je evidentno da imaju krizu vodstva te da će napraviti sve da se to i promijeni.

Arsen Bauk pokušava zadržati neutralnu poziciju, pa je tako izjavio da unutar izbora "ili mi ili oni" bira "ili",  što znači da ne sudjeluje u rušenju. I Siniša Hajdaš Dončić, kojeg Jovanović također spominje kao kandidata za novog predsjednika, u izjavama je oprezniji i daje više kredita Bernardiću. Rekao je da stranci prijeti raskol ako se nastave svađati javno.

Grbina podržavaju Milanovićevi ministri

Joško Klisović smatra da stanje u stranci nije toliko dramatično. "Ako nezadovoljstvo bude veliko, sve su opcije otvorene. Bude li dobro, budu li delegati zadovoljni, nastavljamo dalje. Bitno je da se SDP prestane baviti samim sobom, previše smo se bavili time", komentirao je.

SDP je imao više struja, no trenutno su ključne samo dvije: Jedni su "milanovićevci" koji su imali istaknute funkcije za vrijeme bivšeg šefa i žele srušiti Bernardića, dok su u drugoj oni koji u tome ne sudjeluju. Grbina podržavaju Željko Jovanović, Ranko Ostojić, Milanka Opačić, Bojan Glavašević i Nenad Stazić. Bernardića glasno brane jedino Zlatko Komadina i Romana Jerković, no to ne pokazuje stvarni omjer snaga u stranci.

Grbin je u prvom planu i za sada je jedini pravi kandidat za novog šefa SDP-a. Među mogućim nasljednicima stranke koje priželjkuju članovi, po društvenim mrežama naišli smo i na imena Joška Klisovića i sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček.

Kolarić: Ovi koji traže rušenje Bernardića ne mogu biti rješenje

Ne treba zaboraviti ni na Aleksandru Kolarić koja se suprotstavila štetnom Lex Perkoviću pa ju je Milanović izbacio iz stranke, a Bernardić vratio. Uvijek se spominje u kombinacijama za kandidatkinju. I to ne samo za šeficu zagrebačkog SDP-a, nego i nacionalnog.

"Duboka kriza u SDP-u nije počela s Bernardićem, ona je rezultat osam godina rada bivšeg vodstva. Oni koji sada traže ostavku kreatori su problema. Nije uopće upitno da to traže, ali za to nemaju vjerodostojnost i politički legitimitet. Oni ne mogu biti rješenje. Njima nije na srcu socijaldemokracija, nego zadržavanje saborskih fotelja", rekla je Aleksandra Kolarić za Index.

Da bi uspjeli u svom naumu, Bernardićevi kritičari moraju osvojiti članstvo na terenu koje je, iako zbunjeno stalnim svađama, još uvijek sklono aktualnom šefu stranke. I u predsjedništvu još uvijek Bernardić ima kontrolu, pa će Milanovićevoj eliti trebati još lobiranja da sruše sadašnjeg šefa. Još uvijek nemaju podršku županijskih organizacija, premda stvaraju dojam da je sve gotovo. Naime, da je imaju, pet ogranaka moglo bi odmah zatražiti smjenu šefa stranke.

Uspije li preživjeti puč, pred Bernardićem je puno posla. Iako se rejting stranke popravlja, šef ključne opozicijske stranke i dalje je omražen među biračima. Tek je jedanaesti na Crodemoskopovoj ljestvici najpozitivnijih političara.

Pročitajte više