Tko će se naplatiti: 640 vjerovnika traži 1,3 milijardi kuna iz propale Credo banke

PREMALE su danas sudnice Trovačkog suda u Splitu bile za vjerovnike propale Credo banke. Sudac Jozo Ćaleta prebacio je stoga ispitno ročište u stečajnom postupku na Općinski sud. I tamo su jedva stali svi koji su bili zainteresirani da im priznaju potraživanja.

Ročište je na koncu odgođeno dok se na Visokom trgovačkom sudu ne rasprave platni razredi, odnosno, dok se ne odluči po kojem će se zakonu formirati, Zakonu o kreditnim institucijama ili po Stečajnom zakonu. Naime, vjerovnici, vlasnici novca koji je propao u Credo banci, vrlo žustro su danas osporavali potraživanje Državne agencije za sanaciju banaka. Smatraju da nije u redu da DAB ima viši platni razred od njih. 

Tko je isplatio štediše, DAB ili banka?

"To je naš novac. DAB je samo dao suglasnost, a banka je isplatila novac", argumentirali su vjerovnici. DAB je, inače, svrstan u treći isplatni razred s potraživanjem od 469 milijuna kuna. Milijuni su isplaćeni po osnovi osiguranih depozita do 400 tisuća kuna. U prvi razred su svrstani radnici, a u drugi potraživanje HNB-a od 9 tisuća kuna. Potraživanja građana su u četvrtom redu, a tvrtki u petom.

Za razliku od štediša, stečajna upraviteljica Ankica Čenić drži da je DAB iz svojih sredstava isplatio depozite te je zato njihovo potraživanje u cijelosti priznato. Odvjetniku Tomislavu Krki, koji zastupa veći broj vjerovnika, nije bilo jasno zbog čega su vjerovnici podijeljeni u toliko isplatnih redova. Drži da bi trebala biti samo dva. Prvi za radnike, a drugi opći, za sva ostala potraživanja. 

Mornaru propalo 7 milijuna, a HBOR-u čak 155 milijuna kuna!

Priliku da se naplati u stečajnom postupku traži, inače, 640 vjerovnika Credo banke, a ukupna potraživanja premašuju 1,3 milijarde kuna. Stečajna upraviteljica Čenić priznala je većinu. Sporno je ostalo tek nekih 70 milijuna kuna.

Među većim vjerovnicima su HBOR sa 155 milijuna, Agram invest sa 30 milijuna kuna, Brodotrogir sa 41 milijun kuna, Croatia osiguranje sa 25 milijuna, Ekonomski fakultet u Splitu sa 6 milijuna, Fina s 21 milijun, Fond za zaštitu okoliša i Pomgrad sa po 11 milijun kuna. Među fizičkim osobama koje traže svoj novac ima i poznatih lica. Ivica Mornar traži 7 milijuna, Robert Jarni milijun i pol kuna,  Ivano Balić milijun kuna, Vicko Batinica, direktor Brodospasa, 1,2 milijun kuna, Gojko Ostojić, vlasnik škole Libertas u Rijeci 15 milijuna kuna...

Banka je krahirala koncem prošle godine. Protiv vlasnika, članova Kreditnog odbora i Uprave povedena je istraga. Sumnja se da je šteta veća od pola milijarde kuna...

Pročitajte više