Tko će se voziti u blindiranim limuzinama od 13 milijuna kuna?

Screenshot: YouTube, HRT

MINISTARSTVO unutarnjih poslova nabavlja dvije blindirane limuzine vrijedne 13 milijuna kuna.

>> MUP za VIP osobe nabavlja dvije blindirane limuzine s nosačima strojnica, koštat će 13 milijuna kuna

MUP je raspisao natječaj za dva osobna vozilo visoke klase s balističkom zaštitom za prijevoz VIP osoba. Procijenjena vrijednost tih automobila je 10.400.000 (deset milijuna četiristo tisuća) kuna bez PDV-a, odnosno 13.000.000 (trinaest milijuna) kuna s uračunatim PDV-om.

Limuzine, između ostalog, moraju imati nosač strojnog naoružanja u kabini vozila.

Kako navode u troškovniku, kriterij za odabir ponude je ekonomski najpovoljnija ponuda. Udio cijene bit će 40 %, a udio tehničke izvrsnosti 60 % od ukupne vrijednosti.

Kako smatraju stručnjaci s kojima smo razgovarali, najbolje predispozicije ima Mercedesov model iz S Guard obitelji, jedno od najsigurnijih vozila koja postoje.

No, za koga se ta vozila naručuju?

Dvije najštićenije osobe u Hrvatskoj su Kolinda i Plenković


O tome smo popričali s Vlatkom Cvrtilom, stručnjakom za sigurnost. On kaže da se ovakva vozila naručuju za dvije najčuvanije osobe u zemlji, predsjednicu i premijera. Ali ne samo za njih.

"Ja pretpostavljam da je to za dvije najštićenije osobe u Hrvatskoj, predsjednicu i premijera. Oni bi to koristili, ali ne svaki dan. Dalje, ta vozila se koriste kada dolaze strani državnici, oni zahtijevaju takvu vrstu zaštite. Oni ne mogu dovlačiti svoja vozila, ali njihove sigurnosne službe traže takvu razinu zaštite", rekao je Cvrtila u razgovoru za Index.

"Nije to samo za domaće korisnike, da tako kažemo, to je za sve strane državnike koji dolaze, a koji iz određenih razloga traže takvu vrstu zaštite. To ništa nije uobičajeno, takve limuzine imaju i druge zemlje", kaže Cvrtila.

Vozači se obučavaju u stvarnim uvjetima, na njih se zaista puca

Hrvatska već ima blindirane limuzine, ali one su zastarjele.

"Mi imamo takva vozila, stara su. Bilo bi jako neobično da takvo vozilo stane u koloni, to mora biti besprijekorno vozilo. Bez obzira što su skupa", kaže Cvrtila.

Ona su osigurana od najčešćih napada bilo da se radi o bombama, automatskom oružju ili pak autobombi. 

"Mogu biti minsko-eksplozivna sredstva i streljačko naoružanje, može biti vozilo s bombom, postoje razni načini da se ugrozi život. Ono ima jaki motor da može izaći iz situacija, a vozači se posebno obučavaju i to u realnim uvjetima. Oni dok voze ta vozila, puca se na njih, i to s ozbiljnim mecima", zaključuje Cvrtila.

Pročitajte više