Tko je ustvari ubio Duginu? Prema jednoj teoriji, iza svega stoje Putin i sam Dugin

Foto: Profimedia

"UMRLA je za našu pobjedu, našu rusku pobjedu, za pravoslavlje naše zemlje, naše države." Ovim je riječima 60-godišnji ruski filozof i ultranacionalist Aleksandar Dugin na komemoraciji ispratio svoju 29-godišnju kćer Dariju, ubijenu u napadu autobombom u subotu u blizini Moskve.

Dugin se, znamo, trebao voziti automobilom koji je vozila njegova kći na povratku sa zajedničkog gostovanja na Festivalu tradicije, ali u posljednji trenutak se navodno ukrcao u drugi automobil. Eksplozivna naprava postavljena ispod automobila, na vozačevoj strani, detonirala je dok je Dugina vozila očev Toyota Land Cruiser za Moskvu, priopćili su ruski istražitelji.

Ruski izvori, uključujući vođu ruskih separatista iz takozvane Donjecke Narodne Republike, Denisa Pušilina, u početku su tvrdili da je meta ovog napada, za koji su optužili "teroriste ukrajinskog režima", vjerojatno bio Dugin, a da je njegova kći ubijena greškom. 

 

Ukrajinci su brzo odbacili odgovornost za ovo jezivo ubojstvo. Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izjavio je: "Ukrajina, naravno, nema nikakve veze s tim jer mi nismo kriminalna država, što je Ruska Federacija, a još manje teroristička država."

Ruska verzija: Ubojica ušla u zemlju s kćeri, imaju njene snimke i dokumente, ali pobjegla im je?

Međutim, ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) je, upadljivo brzo (manje od 48 sati nakon napada), objavila preliminarne rezultate istrage i kao počiniteljicu imenovala 43-godišnju ukrajinsku državljanku Nataliju Vovk.

FSB, podsjetimo, tvrdi da je Vovk došla u Moskvu s 12-godišnjom kćeri krajem srpnja, iznajmila stan u zgradi u kojoj je i Dugina živjela i otamo je pratila, a zatim otišla i na Festival tradicije na kojem su gosti bili Dugin i njegova kći, prije nego što je podmetnula bombu pod Duginov automobil. Na kraju je, navode ruski istražitelji, pobjegla u Estoniju, i to s ukrajinskim registarskim tablicama na automobilu. 

FSB je objavio i snimke navodne ubojice s nadzornih kamera na kojima ova navodno ulazi u Rusiju u svom Mini Cooperu, ulazi u zgradu u kojoj živi Dugina te nakon obavljenog posla odlazi u Estoniju iz Rusije. 

>> FSB objavio snimku: "Ovo je žena koja je ubila Duginovu kćer, ušla joj je u zgradu"

Samo što je, kako je primijetio moskovski dopisnik Financial Timesa Max Seddon, nijedna od tih snimki ne povezuje izravno s ubojstvom. Usto, potpuno je nejasno zašto bi ukrajinska specijalka otišla u ovako opasnu misiju sa svojom malenom kćeri i tako je izložila riziku. 

 

FSB je objavio i dokument koji je navodno pronašao i tvrdi da potvrđuje da je Vovk pripadnica ukrajinske bojne Azov, koju Rusi zovu nacističkom i terorističkom organizacijom. Opet, prilično je nejasno kako su došli do tog dokumenta a da nisu uhvatili njegovu vlasnicu. 

Odgovornost preuzeli tajanstveni ruski partizani

A osim što je bojna Azov porekla da je Vovk ikad bila u njihovoj službi, neki su već izrazili ozbiljnu skepsu oko autentičnosti dokumenta, poput finskog istraživača Laurija Linnamäeja. On je na Twitteru objavio rezultate digitalno-forenzičke analize koju je proveo i prema kojima je fotografija dokumenta fabricirana. 

U međuvremenu se javio i otac navodne ubojice koji je za rusku agenciju RIA Novosti prenio da mu je kći rekla da je u Litvi - a ne Estoniji - te da je prethodno služila u ukrajinskoj vojsci - ali ne u bojni Azov. 

I dok Ukrajinci odbacuju odgovornost, u nedjelju ju je preuzela dosad nepoznata organizacija navodnih ruskih proturežimskih partizana, koja sebe naziva Nacionalna republikanska armija. Njihovo priopćenje pročitao je bivši zastupnik ruske Dume, koji je prije nekoliko godina prebjegao u Ukrajinu zbog neslaganja s Putinovom agresivnom politikom, Ilija Ponomarev. 

Ponomarev tvrdi da ovi ruski partizani stoje iza niza gerilskih akcija proteklih mjeseci, što se očito odnosi na tajanstvene požare i eksplozije diljem zemlje. 

I ova tvrdnja, doduše, izaziva skepsu, jer nema nikakve neovisne potvrde da takva paravojna skupina uopće postoji. U teoriji je svakako moguće da je Nacionalna republikanska garda izmišljena kao alibi, odnosno kako bi ukrajinske službe prebacile odgovornost na nju. 

Dugina obišla "oslobođeni" Mariupolj, uspoređivala ukrajinsku vojsku s ISIL-om

Sam ruski predsjednik Vladimir Putin odao je počast Dugini u ponedjeljak te ju posthumno odlikovao Ordenom za hrabrost, objavio je Kremlj - "za hrabrost i požrtvovnost iskazanu u obavljanju profesionalne dužnosti", pri čemu se, očito, misli na njen novinarski posao. 

Dugina je, doduše, kao novinarka bila bezuvjetno odana Putinovom režimu i vrijedno reproducirala njegovu militarističku propagandu - ne samo u notornim emisijama ruskih državnih televizija već i iz okupiranog i do temelja uništenog Mariupolja iz kojeg je izvještavala u lipnju, uspoređujući ukrajinsku vojsku s teroristima Islamske države.

Naravno, i ona je ustvrdila da je ruski pokolj nad stotinama civila u Buči i drugim gradićima oko Kijeva izrežiran i da su ruske snage nepravedno optužene.

Tom je prilikom obišla i Azovstal, golemu čeličanu iz čijih su bunkera ukrajinski branitelji tjednima odolijevali ruskim agresorima prije nego što su bili prisiljeni na predaju. Dugina ga je trijumfalno proglasila "oslobođenim" i "ruskim", kao i čitav grad. 

I ona se, kao i otac, našla pod američkim i britanskim sankcijama kao "česti i visoko profilirani suradnik (u širenju) dezinformacija u vezi s Ukrajinom i ruskom invazijom na Ukrajinu". Bila je i suradnica u Međunarodnom euroazijskom pokretu, nacionalističkoj organizaciji koju je osnovao njen otac. 

Nadalje, Dugina je pisala za portal United World International čiji je navodni vlasnik, kako piše Mark Galeotti za britanski Spectator, Jevgenij Prigožin, kontroverzni ruski oligarh kojeg zovu "Putinov kuhar" i kojeg se smatra vlasnikom ili glavnim financijerom Grupe Wagner, privatne vojne kompanije čiji su plaćenici vrlo bitan dio ruskih snaga koje ratuju u Ukrajini.

Sergej Sumlenji: Duginu je možda namjerno žrtvovao njen otac

>> Obavljaju prljave poslove za Putina od Sirije do Ukrajine. Doživjeli su težak udarac

Dugina je pozivala na genocid Ukrajinaca, na javna smaknuća ukrajinskih zarobljenika i nazivala ih podljudima (nacistički termin za takozvane niže rase), tvrdi rusko-njemački vanjskopolitički analitičar i žestoki kritičar Kremlja Sergej Sumlenji u razgovoru za Deutsche Welle. Svakako treba naglasiti da je, uz sve navedeno, Dugina bila civil i da je njeno ubojstvo očito bilo ilegalno, tko god ga je izveo. 

Sumlenji je na Twitteru iznio nekoliko mogućih scenarija o ubojstvu Dugine, za koju kaže da je bila "odana i bitna nacistička propagandistkinja" ruskog režima, ali da je bila daleko od političke zvijezde.

Njen otac je daleko poznatiji od nje, ali ni on nije bio toliko bitan kako se predstavljao, zaključuje Sumlenji i dodaje da je "Kremlj njegove ideje uzimao, krao, prisvajao, koristio, ali njemu nikada nije dopušteno da pripada užem krugu Kremlja".

Ovaj analitičar smatra da je moguće da je ekstremno desničarski filozof bio ciljana meta, ali ako je ona meta, da je njen otac vjerojatno znao za to, pa čak i sam planirao ubojstvo. To ne bi bilo toliko neobično s obzirom na Duginova okultno-mitološka vjerovanja u kojma smrt i žrtvovanje igraju značajnu ulogu, zaključuje on.

>> Dugin je još 2014. zagovarao rat s Ukrajinom: "Treba ih ubijati, ubijati i ubijati

Kao potvrdu navodi dva članka. U prvom, iz 2020., Dugin tvrdi "da se dijelovi elite trebaju njegovati s jednom svrhom - da budu ubijeni (žrtvovani) usred izazovnih vremena kako bi društvo moglo magično otkupiti izgubljenu podršku bogova".

U drugom, koji nije napisao Dugin, ali je objavljen na njegovoj ezoteričnoj i ekstremno desničarskoj stranici Arctogaea, tema je upravo "mistična tradicija žrtvovanja djece, uključujući slučaj oca koji je žrtvovao život svoje kćeri". 

Kamil Galejev: Ruski FSB gotovo sigurno je organizirao ubojstvo

Također, u izjavi povodom njene smrti na društvenoj mreži Telegram Dugin je kazao da je njegova kći "položila svoj djevojački život na oltar" ruske nacije, sugerirajući usto da je najprikladniji način odmazde pobjeda nad Ukrajinom. 

Ipak, najrealističnija mogućnost je, po Sumlenjiju, da iza ubojstva stoji FSB ili neka druga služba kako bi to pripisala Ukrajincima, no opet se povlači pitanje motiva. 

Jedan mogući motiv je eskalirati rat "igrajući na kartu da nas Ukrajinci ubijaju u Moskvi", a drugi, suprotni motiv, je priprema terena za završetak rata slanjem poruke nacionalistima da ušute, inače će im se dogoditi isto. Sve ovisi, napominje Sumlenji, o tome kakva će propaganda kampanja uslijediti nakon ubojstva: "Moramo uzvratiti!" ili "Vidite kakvo nam je ludilo Dugin donio."

Što se tiče scenarija po kojem su ukrajinski specijalci izveli napad, ovaj analitičar je skeptičan jer smatra da bi u tom slučaju za metu uzeli nekog od prominentnijih ratnih propagandista koji su redovito na televizijskim ekranima: "Skabejevu, Solovjova, Tolstoja, Kiseljova ili Simonjan."

I ruski neovisni analitičar Kamil Galejev smatra da je upravo FSB "gotovo sigurno" organizirao ubojstvo Dugine, da je Putin u tom slučaju morao "eksplicitno ili implicitno izdati naredbu" te da je njen otac znao za plan. Naravno, to je spekulacija za koju zasad i dalje nema konkretnih dokaza. 

Izlika za nove napade na ukrajinske gradove?

Andrij Jusov, glasnogovornik ukrajinske glavne uprave vojne obavještajne službe, također je za Washington Post sugerirao da se radi o unutarnjem obračunu frakcija ruskog režima, navodeći "da je započeo proces unutarnje destrukcije ruskog mira ili ruskog svijeta" te da će sada "ruski svijet sam sebe jesti i proždirati iznutra".

U svakom slučaju, zanimljivo je da je ovaj napad počinjen samo nekoliko dana prije ukrajinskog Dana neovisnosti, 24. kolovoza, koji će ujedno pasti na točno šest mjeseci od početka invazije. Kako su neki analitičari također primijetili, ovo je najgori mogući tajming da Ukrajinci izvode gerilske napade po Rusiji jer mogu očekivati rusku odmazdu raketnim napadima na ukrajinske gradove, baš kad bi Ukrajinci trebali izići na ulice i proslaviti državni praznik. 

Čelnik Ukrajinskog vijeća za sigurnost i obranu Oleksij Danilov danas je, štoviše, upozorio kako očekuje da će ruske sigurnosne službe izvesti niz terorističkih napada u ruskim gradovima, što će rezultirati velikim brojem civilnih žrtava.

S druge strane, ubojstvo Dugine bi Rusima moglo poslužiti kao izlika. I Kijev i Washington već su upozorili da postoji rizik od takvih napada, a State Department je zbog toga pozvao američke građane da napuste Ukrajinu. 

Pročitajte više