UHLJEBISTAN

Tko je dobio najviše para od obljetnice u Splitu? Kerumov čovjek, evo koliko

Foto: Index/123rf/FaH

PRIJE desetak dana objavili smo informaciju da su Grad Split, Županija splitsko-dalmatinska i splitska Turistička zajednica udruženim snagama izdvojili 630 tisuća kuna za četverodnevno obilježavanje 40. godina od održavanja Mediteranskih igara, a sada objavljujemo koje su tvrtke dobile navedeni novac.

>> Pogledajte kako su u Splitu u četiri dana potrošili 630 tisuća naših kuna

Dakle, Grad je dao pola milijuna kuna, Županija 80 tisuća kuna, a TZ 50 tisuća kuna. Novac je išao Splitskom savezu športova koji je organizirao obljetnicu. Zanimalo nas je što se s novcem događalo potom. Objavljujemo odgovor koji nam je poslao Vlatko Škiljo, glavni tajnik Splitskog saveza športova:

"Proslavu obilježavanja 40. godišnjice MIS ’79. koja se sastojala od ukupno 8 različitih događanja organizirao je imenovani Organizacijski odbor koji se sastojao od predstavnika Splitskog saveza športova, Grada Splita, Županije splitsko-dalmatinske, Turističke zajednice grada Splita, Turističke zajednice ŽSD, Javne ustanove sportski objekti, Komisije za povijest sporta SSŠ-a. Za potrebe organiziranja ovih događanja, angažirano je više desetaka različitih pravnih osoba", piše Škiljo, a mi ukazujemo na njegove naredne dvije rečenice.

Nije bilo natječaja

"S obzirom na različite vrste održanih događanja, za organizaciju istih su bile potrebe nabava više vrsta usluga i proizvoda a koje su bile vrlo različite. Ponuditelji usluga i proizvoda su odabrani s obzirom na vrijednosti i kvalitetu ponuda, ali postupci nisu zahtijevali javnu nabavu", piše Škiljo.

Ako "ponuditelji usluga i proizvoda" nisu birani javnom nabavom, postavlja se logično pitanje po kojem su kriteriju probrani. No Škiljo nam je napisao i sljedeće: "Dostavljajući Vam ove informacije, mišljenja smo da su iscrpljeni svi relevantni podatci, te Vam po ovom pitanju više nećemo odgovarati." Izrazio je spremnost za razgovor o drugim događajima.

Najviše je dobila firma Kerumova suradnika

Vratimo se temi - 630 tisuća kuna za četverodnevno obilježavanje 40. godišnjice Mediteranskih igara. Iz Splitskog saveza športova poslali su nam tablicu u kojoj se vidi od koga je i po kojoj cijeni naručeno ukupno 27 "proizvoda i usluga" za dotični događaj. Najviše narudžbi, ali i novca - ukupno 158 tisuća kuna - išlo je prema Karaman koncertu, firmi u vlasništvu Damira Karamana, dugogodišnjeg bliskog suradnika Željka Keruma. Karaman koncert dobio je 12 tisuća kuna za organizaciju utakmice nogometnih veterana, 40 tisuća kuna za honorare izvođača, deset tisuća kuna za tisak i dijeljenje (!?) tisuću balona, osam tisuća kuna za ZAMP, pa opet 40 tisuća kuna za "organizacijske usluge, izvršnu produkciju, izradu marketing plana, tehničko logističku potporu", pa još 20 tisuća kuna za vatromet, sedam tisuća kuna za milenijsku fotografiju Šime Strikomana, šest tisuća kuna za voditelje i 15 tisuća kuna za domjenak.

Nazvali smo Karamana, rekao nam je da satima neće moći razgovarati

Slijedi obrt R.D.I. Sound and light, kojemu je pripalo 114.975 kuna za rasvjetu, razglas, led ekran, krov i ogradu, Slobodna Dalmacija dobila je 75 tisuća za tiskanje podlistka, tvrtka Immotus 52.926,88 kuna za majice, a Javna ustanova sportski objekti 50 tisuća kuna za dane otvorenih vrata!?

Nazvali smo dobitnika najveće svote, Damira Karamana, no čim smo se predstavili rekao je da vozi i da satima neće moći razgovarati. Kad i ako se javi, objavit ćemo što je rekao.

Pročitajte više