Tko je HDZ-ovac koji se brutalno ulizuje "dragom Andreju"?

Foto: Milan Sabic/PIXSELL, Hina

Ante Mihanović, deseti na listi HDZ-a za europske izbore, danas je podigao ljestvicu u disciplini ulizivanja svom stranačkom šefu Andreju Plenkoviću.

Brutalno ulizivanje

>>Pogledajte kako se HDZ-ovac ulizuje Plenkoviću: Dragi Andrej, hvala ti na tome

On je pri predstavljanju svog programa četiri minute samo brutalno hvalio Plenkovića.

"Iznimna je čast biti na ovoj listi, pogotovo što ovu listu predvodi naš predsjednik. Ja mislim, gospodine predsjedniče, da ćete Vi ostati zlatnim slovima upisani u hrvatsku povijest jer Vašim mandatom jedna epoha u Hrvatskoj završava, jer u Vašem mandatu su ostvareni strateški elementi zacrtani pod predsjednikom Tuđmanom", rekao je on.

 

Spominjao je i rast BDP-a, zaposlenosti, plaća, mirovina, kreditnog rejtinga, sigurnosti i stabilnosti. Sve ključne riječi koje godinama komunicira sam Plenković, uključujući, eto, i Tuđmana, Mihanović je ugurao u svoj ulizivački govor. Tko je Ante Mihanović, tip koji je danas Plenkovića u jednom trenutku nazvao i "dragi Andrej"?

I on doktorirao u Osijeku, ponosan je na to

Mihanović je tajnik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije. Napisali smo već kako trenutno ne znamo je li što u rodu Vici Mihanoviću, HDZ-ovcu za kojeg je Indexov Vladimir Matijanić otkrio kako je njegov doktorski rad s Ekonomskog fakulteta u Osijeku plagijat.

Ono što znamo jest da su Vice i Ante, kako je pisao Nacional, kumovi, ali i kako je Ante Mihanović doktorirao u Osijeku. Završio je Pravni fakultet u Splitu, no doktorirao je na tom istom Ekonomskom fakultetu disertacijom naziva Strateški pravci razvoja ljekarništva u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, Nacional je otkrio poprilično neuobičajenu vezu velikog broja splitskih HDZ-ovaca upravo s tim fakultetom, na kojem su završavali poslijediplomske specijalističke studije i stjecali doktorate.

Slobodna Dalmacija nedavno je objavila tekst naslova "Ante Mihanović (HDZ) puca na EU parlament: ‘Mnogi su zagovarali da postanem svećenik, a ponosan sam na osječki doktorat‘".

Obnašao hrpu uhljebničkih dužnosti

Prije nego što je postao šef splitskih ljekarni, obnašao je niz dužnosti. Bio je predsjednik Upravnog vijeća Županijskih ljekarni, predsjednik Skupštine Jadroplova, zamjenik šefa Lučke uprave i predsjednik Upravnog vijeća Kliničkog bolničkog centra Split.

Kako su mediji izvještavali, zamjenik šefa Lučke uprave postao je s navršenih 26 godina. Zanimljivo je kako je mlada HDZ-ova zvijezda na čelo ljekarni zasjela u tjednu u kojem je postao i suprug (supruga mu je također članica HDZ-a), a na svadbi je imao 450 uzvanika.

Pronašli smo i zanimljivost da ga je stranački kolega Alojzije Šupraha, inače poznati nogometni sudac i nekadašnji šef Županijskog nogometnog saveza, postavio u Komisiju za novčano-materijalno poslovanje HNS-a.

Što se tiče stranačkih funkcija, sad je tajnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a. Još je obnašao i mjesto predsjednika Mladeži HDZ-a, predsjednika Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a te je bio i vijećnik HDZ-a u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije.

Uzor mu je Tuđman

U intervjuu Dalmatinskom portalu na pitanje tko je najviše utjecao na njegovo bavljenje politikom rekao je kako je to "prvi predsjednik, dr. Franjo Tuđman".

"Učlanio sam se u HDZ nakon njegove smrti, kad je HDZ izgubio izbore, u želji da njegova državotvorna politika živi kroz mlade ljude", rekao je on. Iz ovih riječi proizlazi kako je ušao u HDZ sa 16 godina, no, sudeći po cijelom nizu javnih dužnosti koje je obnašao, očito je za svoje dobro pametno postupio.

Slikali ga kako kopa u vrtu

Javio se nedavno na Facebooku, objavio je fotku sebe kako kopa vrt, što je motiv koji HDZ-ovci inače vole jer valjda misle da su tako bliskiji biračima. Napisao je tada kako mu je drago što je baš deseti na listi.

"Broj 10 nosili su najveći igrači Hajduka, poput Jurice Jerkovića ili danas Marka Livaje, 10 je nosio veliki Šibenčanin Dražen Petrović. Ne uspoređujem se s njima, ali mi je drago da je upravo taj broj ispred mog imena na listi koju predvodi najuspješniji premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković." Ni tada nije zaboravio pohvaliti svog šefa.

Što se tiče ostalih postova na Fejsu, vidimo ponos uz obilježavanje fešte Sv. Duje, isticanja da je bio ministrant, kao i brdo postova posvećenih parlamentarnim izborima. 

Slobodna Dalmacija pisala je kako se radi o pulenu Jadranke Kosor, dok drugi insajderi tvrde kako funkcionira pod skutima Ante Sanadera, bivšeg splitsko-dalmatinskog župana i aktualnog političkog tajnika HDZ-a

Vlasnik dva stana i više nekretnina

Provjerili smo Mihanovićevu imovinsku karticu. Prema njoj, ravnateljska plaća mu iznosi 3584.36 eura. Obveznik je dva kredita u OTP banci. Jedan je na 150.000 eura, a kamata mu iznosi 2.09 posto. Drugi kredit podigao je na 20.000 eura. Kamata tu iznosi 4.99 posto.

Sa suprugom je vlasnik stana u Podstrani od 69.42 kvadrata. Vrijednost stana je 222.600 eura. U njegovom vlasništvu je stan u Splitu od 134 kvadrata, vrijednosti 380.000 eura. Navodi kako ga je, između ostalog, kupio zaduženjem kod banke.

U Podstrani je i vlasnik, odnosno suvlasnik još četiri nekretnine. Ne navodi se o kojoj se vrsti nekretnina radi. Njihove površine su 30, 17, 7 i 253 kvadrata. Najskuplja košta 24.000 eura. Suvlasnik je i njive u vrijednosti 1400 eura.

Pročitajte više