TKO JE KRIV? Slijepa i slabovidna djeca ostala bez asistenata u nastavi

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

NAKON što su slabovidna i slijepa djeca OŠ Vinko Bek ostala bez asistenata u nastavi, iz škole su nam rekli da bi se taj problem uskoro trebao riješiti.


Ravnateljica škole Ivana Rotim za Index je rekla da su djeca ostala bez asistenata zbog propusta na natječaju.

"Mi se kao ustanova socijalne skrbi ne možemo prijaviti na natječaj, nego se prijavljuju udruge, koje traže asistente koji onda obavljaju posao u našoj ustanovi. Udruga koja se prijavila na zadnji natječaj nije poslala potpunu dokumentaciju i nisu prošli na natječaju.

Mi smo tražili da se natječaj revidira i dokumentacija nadopuni, no to nam nije uspjelo pa su djeca ostala bez asistenata u nastavi. Međutim udruga se tad angažirala pa smo danas dobili informaciju da ćemo ipak dobiti asistente. U utorak imamo sastanak u Ministarstvu obrazovanja", rekla nam je ravnateljica Rotim.

Ministrica Divjak najavila spas u novcu od Lutrije

Potom smo kontaktirali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u kojem su nam rekli da traže rješenje.

"Žao mi je da je do toga došlo. Nažalost, udruga koja je prijavila projekt na natječaj nije dostavila potrebnu medicinsku dokumentaciju i jedna je od rijetkih koja to nije ispunila. Imamo dva prijedloga kako se situacija sada može riješiti. Jedan prijedlog za rješenje tog problema jest preko osnivača, a drugi je da ćemo pogledati što je sa sredstvima Lutrije i hoće li tu biti povećanja.

Nažalost pogreška je takva da trpe učenici i zato ćemo dati sve od sebe da je naknadno riješimo. Također, pozvali smo i predstavnike udruge da što prije dođu na sastanak u Ministarstvo, tako da je sastanak organiziran za utorak", kazala je ministrica Blaženka Divjak za Index.


Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli koja se prijavila na ovaj natječaj, ne smatra se odgovornom. Ona je kazala da su se na natječaj prijavili u partnerstvu sa školom.

Predsjednica udruge: Ne preuzimam odgovornost

"Dokumentacija je u nadležnosti škole tako da ne preuzimam odgovornost koja nam se nameće. Mi smo uložili prigovor jer to nije dokumentacija koja je vremenski limitirana, nego nešto što postoji u arhivu. To su bili učenici koji su i lani sudjelovali na natječaju i njihova medicinska dokumentacija stoji u arhivu. Riječ je o djeci s invaliditetom i dijagnozom koja je nepromjenjiva. Nadamo se da će to i uvažiti u Ministarstvu", rekla je za Index Svjetlana Marijon.

Kazala je kako je natječaj bio otvoren u vrijeme godišnjeg odmora te da postoji niz problema s kojima se udruge susreću.

"Mi smo se ove godine prvi put javili na natječaj. U dva dana smo sve napravili, suradnica koja je radila na dokumentaciji je sve pribavila. Na kraju je bila sporna potvrda liječničke dokumentacije koja se prilaže u kontrolnoj listi. Mi smo poslali prigovor Ministarstvu, nadamo se da će ga uvažiti i dopustiti da se ta dokumentacija naknadno dostavi. Inače ovo je bio natječaj za sedam asistenata koji se traže za sedmero učenika", rekla nam je Marijon.


Kazala je i kako će imati još jedan zahtjev za Ministarstvo. Tražit će da roditelji djece s teškoćama mogu od njih zatražiti da utvrde trebaju li njihova djeca asistente mnogo prije otvaranja natječaja.

"Ne razumijem da mi u 30 dana otvorenog natječaja moramo dokazivati da to isto dijete opet treba asistenciju. Smatramo da se to može napraviti tijekom školske godine. Ministarstvo bi trebalo osnovati Povjerenstvo koje bi utvrdilo kome treba asistent pa kad se otvori natječaj da se odmah priloži taj dokument", zaključila je Marijon.


 

Pročitajte više