Tko je Marijo Bekić, HDZ-ovac koji preko reda cijepi rodbinu, popove i šefa policije?

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

MARIJO BEKIĆ, HDZ-ovac koji je višak cjepiva poklonio mami, tati, puncu, punici, dragim mu svećenicima, uglednim djelatnicima policije i tko zna kome još, istaknuti je član dubrovačke elite. Cijenjen i poštovan i kao liječnik i kao čovjek. Tako se barem priča među stranačkim kolegama unutar zidina. 

>> HDZ-ov šef bolnice cijepio i šefa dubrovačke policije: "To je moja privatna stvar"

Politički oponenti ne bi se složili. 

Na Gradskom vijeću Dubrovnika gdje predstavlja HDZ ne javlja se, kažu, često za riječ. Kažu da tu i tamo ispriča nešto duhovito te da se izbjegava prepirati s oporbom. Član je i središnjeg odbora HDZ-a. Jednoglasno je izabran i za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Akademske zajednice dr. Ante Starčević.

Druži se sa šefovima policije 

Iz pouzdanih izvora rečeno nam je da je "dobar sa svim policijskim šefovima". Navodno je Bekić vodio snage dubrovačkog MUP-a i na svoju rođendansku zabavu u Budvu gdje su išli na koncert Miroslava Ilića. Rado bismo i o tome popričali s Bekićem, ali on i dalje ne diže slušalicu. 

Od Ministarstva zdravstva očekujemo da nam uskoro kažu tko je sve na fatalnom popisu cijepljenih Dubrovčana. Do tad se valja prisjetiti Bekićevih glavnih afera. 

Riješio se sindikalne povjerenice 

Ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik Bekić je postao u svibnju 2016. godine.

Pod povećalom se našao prošle godine kad je uručio izvanredni otkaz sindikalnoj povjerenici i jedinoj subspecijalistici za cerebrovaskularne bolesti u cijeloj županiji, Dražani Martinović Mamić. Prethodno nije, tvrdi sindikat, tražio niti dobio suglasnost od središnjice sindikata. Takvo što je nužno po Zakonu o radu i propisima o zaštiti sindikalnog povjerenika, navode.

U priopćenju Sindikata dr. Martinović Mamić ne libi se prozvati Bekića zbog navodnih koruptivnih radnji i mobinga:

"Dražana Martinović Mamić je trn u oku svima koji u Općoj bolnici Dubrovnik sudjeluju u nečasnim radnjama i provode diskriminaciju, mobing nad članovima sindikata u OB Dubrovnik i DNŽ. Zbog triju prijava koje je supotpisala s tadašnjim drugim sindikalnim povjerenikom nadležnim državnim institucijama i liječničkim udrugama "nagrađena" je s 12 prijava i tužbi, progoni ju se i diskriminira, provodi do sada neviđeni, tako žestok mobbing", navodi Sindikat u dopisu.

Dalje pišu: "A drugi potpisnik prijava je nakon ulaska u HDZ od Bekića i vlasti nagrađen. Napredovao je po funkcijama i plaći. To je dokaz kako nije u pitanju sadržaj same prijave", navodi se na kraju dokumenta kojeg potpisuje dr. Martinović Mamić.

Dalje navode kako župan i cijeli Grad znaju što Bekić radi i čime izaziva nezadovoljstvo ogromne većine zaposlenika i građana, ali ga se svejedno ne razrješuje. Spominje se tu i prijava za prikrivanje korupcije, nesavjesno liječenje i koješta. 

Drugi sindikati i liječnička komora podržali ravnatelja

Na njene navode reagirali su tada povjerenici Hrvatskog liječničkog saveza, Hrvatske udruge bolničkih liječnika i Hrvatske liječničke komore Dubrovačko-neretvanske županije. Stali su na stranu ravnatelja Bekića.

"Prateći rad i djelovanje doktorice Dražane Martinović Mamić, a posebno od kada je postala sindikalna povjerenica, sada već minorne podružnice HLS-a, nedvojbeno smo spoznali da je najodgovornija za teško narušavanje međuljudskih odnosa na nekoliko odjela u našoj bolnici, a što se nažalost odražava na naš svakodnevni rad", rekao je dr. Dragutin Petković, povjerenik HUBOL-a u OB Dubrovnik.

"Hrvatska liječnička komora, Povjerenstvo Županije dubrovačko-neretvanske jednoglasno podržava i pozdravlja odluku Uprave Opće bolnice Dubrovnik o otkazu ugovora o radu doktorice Dražane Martinović Mamić jer je to već i ranije zaslužila; kako neprofesionalnim odnosom prema bolesnicima i članovima njihovih obitelji tako i svojim nekorektnim odnosom prema kolegama u bolnici te svojim destruktivnim djelovanjem na sindikalnoj sceni i među liječničkim udrugama", izjavio je pak dr. Srećko Ljubičić, predsjednik Povjerenstva Hrvatske liječničke komore DNŽ.

Abortus bez anestezije

Malo koga će iznenaditi da je HZD-ov ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik i simpatizer svećenstva, oštri protivnik pobačaja.

>> HDZ-ov ravnatelj dubrovačke bolnice o pobačaju: Za mene život počinje začećem

Kad se pacijentica požalila medijima da joj je u Bekićevoj ustanovi izvršen abortus bez anestezije, tvrdeći kako je medicinsko osoblje imalo priziv savjesti, ravnatelj se oglasio priopćenjem u kojem piše da život počinje začećem. 

"Za mene je to čista situacija što se tiče života, život započinje začećem, otac sam četvero djece i zaista teško je onim trudnicama, ženama, koje su prisiljene na pobačaj iz zdravstvenih ili nezdravstvenih razloga. Opća bolnica Dubrovnik omogućuje pobačaj, dvije anesteziologinje nemaju priziv savjesti, tako da je dostupan u našoj bolnici, velim nažalost jer pobornici smo života i najbolje bi bilo da do takvih situacija nikad ni ne dolazi", poručio je Bekić dodajući da nije upoznat s konkretnim slučajem. 

Pacijent umro, oni zaboravili javiti 

Najnovija afera iz Dubrovačke bolnice, izuzev cijepljenja ravnateljevih intimusa, stara je tek nešto više od mjesec dana. 

>> Dubrovačka bolnica priznala: Nisu javili za smrt čovjeka i bacili su mu stvari

Lako je moguće da ćete se sjetiti priče o pacijentu koji je četiri dana ležao mrtav na patologiji, a da se nitko nije sjetio obavijestiti rodbinu. U Bekićevu bolnicu došao je zbog moždanog udara, 2. siječnja.

Obitelj je više puta zvala bolnicu, odakle su im stalno govorili da će im se javiti povratno ako bude kakvih informacija. Žena preminulog tvrdila je da se čula s liječnikom 11. siječnja, a kad je opet nazvala četiri dana kasnije, doktor se čudio što ona ne zna da joj je suprug mrtav. Kazao je "pa zar vi niste znali? Umro je 11. siječnja". 

Vili Beroš, ministar zdravstva, poslao je insoekciju u bonicu, a bolnica je potvrdila da danima nije javila obitelji da je čovjek mrtav.

"Ovim putem vas obavještavamo da je Povjerenstvo za unutarnji nadzor Opće bolnice Dubrovnik, na sjednici održanoj 16. siječnja 2021. godine utvrdilo da su djelatnici Opće bolnice Dubrovnik učinili propuste jer nisu obavijestili obitelj pokojnog pacijenta o njegovoj smrti, kao i zbog činjenice što je prilikom izvršavanja uobičajenih radnji oko pokojnika, bez dozvole obitelji bačen dio osobnih stvari istog. 

Iako je bacanje stvari pokojnika rezultat objektivnih okolnosti ovog slučaja, ne umanjujući time ozbiljnost propusta, najdublje izražavamo žaljenje zbog ovog događaja. 

Opća bolnica Dubrovnik poduzeti će mjere sukladno internim aktima, te će o svemu izvijestiti Ministarstvo zdravstva i nadležne komore. 

Zbog navedenog neželjenog događaja Opća bolnica Dubrovnik iskazuje svoje žaljenje i iskrenu sućut obitelji", napisali su tada u priopćenju.

Pročitajte više