Tko je Domagoj Hajduković, najrastrošniji saborski zastupnik?

Foto: Patrik Macek/Pixsell

SDP-ov saborski zastupnik Domagoj Hajduković rekorder je po trošenju sredstava za putovanja, hotele i prijevoz. Prema troškovniku za 2017. godinu koji je objavio sabor, Hajduković je potrošio najviše od svih zastupnika - čak 191.000 kuna. Samo troškovi za zrakoplove iznose mu gotovo 50.000 kuna.

Uz redovne plaće saborski su zastupnici u ovoj godini potrošili dodatnih 8,3 milijuna kuna za stanarine, zrakoplove, osobne automobile, hotele itd., a čak 19 zastupnika potrošilo je po osobi više od 100.000 kuna.

>>Objavljeni troškovi zastupnika za 2017. godinu

Hajdukoviću koji je rođen 4. lipnja 1981. u Osijeku ovo je treći saziv sabora u kojem sjedi. U visoku politiku ulazi 2011. kad je prvi put izabran za saborskog zastupnika.

Osim što je saborski zastupnik, ujedno je i potpredsjednik Odbora za gospodarstvo te član još četiriju odbora (za vanjsku politiku, za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, za Hrvate izvan Republike Hrvatske te za međuparlamentarnu suradnju) i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Predavao na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku

Završio je Filozofski fakultet u Osijeku i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu (VSS -profesor engleskog jezika i književnosti i povijesti, sveučilišni specijalist europskih studija).

U prethodne dužnosti na stranicama sabora navedeno je da je bio član Mandatno-imunitetnog povjerenstva od 14. do 28. listopada 2016. te potpredsjednik Odbora za poljoprivredu od 28. listopada 2016. do 19. lipnja 2017.


Hajduković je niz godina bio profesor engleskog i povijesti u osječkim i slavonskim osnovnim i srednjim školama, a predavao je i na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Od 2008. do 2010. bio je direktor Osječkog sajma, gradske tvrtke zadužene za organiziranje sajmova.

Što se tiče njegovog stranačkog života, Hajduković je već nekoliko godina predsjednik osječko-baranjskog SDP-a. Na lokalnim izborima 2013. bio je SDP-ov kandidat za župana u Osječko-baranjskoj županiji, no otpao je već u prvom krugu, osvojivši samo 16,36 posto.

Loši rezultati na lokalnim izborima

Loš rezultat ostvario je i na lokalnim izborima 2017. kad je također bio SDP-ov kandidat za župana u spomenutoj županiji. Tad je osvojio samo 12,16 posto glasova.

Hajduković je u rujnu 2016. objavio svoju kandidaturu za šefa SDP-a, no samo dva mjeseca nakon toga je odustao. Tako je u studenom 2016. pozvao članove stranke da svoj glas daju Davoru Bernardiću, predsjedniku zagrebačkog SDP-a.

"Zajedno s onima koji me podržavaju i koji su mi bili oslonac u ovoj utrci, zaključio sam da umjesto osipanja glasova u predizbornoj utrci SDP-u treba okrupnjavanje, zbijanje redova i nuđenje novih ideja i rješenja za hrvatsko društvo. Odlučili smo stati iza Bernardića jer SDP-u treba novo poglavlje s novim idejama i ljudima, te širokom koalicijom ljudi koji imaju iskustva, snage i volje takve promjene iznijeti do kraja", poručio je tada Hajduković na konferenciji za novinare u središnjici SDP-a.

Hajduković objasnio visoke troškove


Razgovarali smo s Domagojem Hajdukovićem koji nam je rekao da su "zakinuti" oni saborski zastupnici koji nisu iz Zagreba jer imaju veće troškove, pa tako i on jer je iz Osijeka.

Ima plaćen smještaj i režije u Zagrebu te jednom tjedno troškove puta do Osijeka, a evo kako nam je još objasnio visoke troškove.

"Moj fokus je na vanjskoj politici, aktivan sam u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Potpredsjednik sam frakcije socijalista, demokrata i zelenih u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Obaveze me vode u Francusku 5 do 7 puta godišnje, ili Pariz ili Strasbourg.

Uz to sam bio i u nekoliko izaslanstava ove godine pa me predsjednik Sabora u sklopu saborskog izaslanstva vodio u Kanadu, bio sam i u Bugarskoj. Puno putujem zbog posla tako da su zbog toga i veći troškovi, iako često sam plaćam svoja putovanja do Osijeka", rekao nam je Hajduković.
 

Pročitajte više