Tko je novi šef Visokog kaznenog suda?

Foto: Hina

NA čelo Visokog kaznenog suda (VSK) izabran je sudac koji je svjedočenje Vladimira Šeksa ocijenio nevjerodostojnim, piše Jutarnji list opisujući izbor Željka Horvatovića mogućim startom nove ere hrvatskog pravosuđa.

Dnevnik istuče kako na tu dužnost DSV nije imenovao suca Ivana Turudića, kojem je bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković povjerio tehničko-administrativne poslove osnivanja novog suda i time ga na neki način predodredio za predsjednika i "zaštitni znak" toga suda, nego Željka Horvatovića, koji nije eksponiran u javnosti i vrlo je samozatajan.

"U srijedu se dogodilo puno više od toga da je na čelo nekog suda izabran jedan, a ne neki drugi sudac. Taj se izbor može nazvati pravim tektonskim pomakom u pravosuđu", prokomentirao je za Jutarnji jedan od iskusnih pravnika i poznavatelja formalnih i neformalnih odnosa unutar hrvatskog pravosuđa.

Dnevnik navodi i da je nastupio kraj vladavine Turudića, ali i predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, koji su godinama bili glavni kadrovici hrvatskog pravosuđa. I onda kad nisu bili članovi DSV-a, tijela koje imenuje suce, utjecali su na to da u DSV budu izabrani suci bliski njima, kaže Jutarnjem listu jedan od dugogodišnjih zagrebačkih sudaca.

Kolege ga opisuju kao poštenog i ugodnog

Horvatović je pravnik postupne sudačke karijere. Kolege suci opisuju ga kao poštenog, ugodnog, u komunikaciji vrlo pristojnog i razboritog. Kloni se istupa u javnosti, nemoguće ga je vidjeti na počasnim stadionskim ložama i rođendanskim zabavama moćnika. Nije "celebrity", nego "knjiški moljac".

Iako je u karijeri donio više od tisuću presuda, šira je javnost za njega prvi put čula tijekom suđenja Branimiru Glavašu i ostalima optuženima za ratne zločine u Osijeku jer je predsjedao sudskim vijećem.

Nekoliko dana prije izricanja presude Glavaš je pobjegao u BiH, a presuda će razbjesniti ne samo Glavaša i ostale osuđene nego i Vladimira Šeksa jer je Horvatović u 150 stranica dugoj presudi Šeksov iskaz na suđenju ocijenio nevjerodostojnim, donosi Jutarnji.

U izjavi dnevniku Horvatović je kazao da će se na novoj dužnosti truditi da na sudu vlada dobro ozračje za rad i da svaki sudac pruži maksimum u radu.

"Za kvalitetu rada nekog suda primarni faktor je integritet sudaca", rekao je Horvatović.

Pročitajte više