Tko je ubio Marielle Franco?

Foto: Facebook

NA ULICAMA Rija de Janeira proteklog tjedna izvršen je atentat na brazilsku socijalistkinju Marielle Franco. Pitanja koja okružuju njezinu smrt mogla bi jako naštetiti brazilskoj desnici, piše Ella Mahony za Jacobin. U nastavku donosimo najbitnije dijelove njezina komentara.

"'Tko je ubio Marielle Franco?', stoji na plakatima, grafitima, u porukama na WhatsAppu i objavama na Facebooku diljem Brazila. Pitanje je retoričko, jer na njega odgovor svi jako dobro znaju."

Egzekucija

"Uvečer prošle srijede, 14. ožujka, gradska vijećnica Marielle Franco iz socijalističko-liberalne stranke (PSOL) putovala je u svojem vozilu kada se pored njega zaustavio Chevrolet Cobalt, iz kojega je u Francino vozilo ispaljeno trinaest metaka.

U atentatu su ubijeni Franco i njezin vozač, dok je njezina tajnica za odnose s javnošću preživjela napad.

Prema svim dostupnim dokazima, radi se o političkom pogubljenju. Franco je te večeri prisustvovala okupljanju "crnkinja protiv struktura moći", a isti Chevrolet već je bio parkiran ispred zgrade u kojoj se okupljanje odvijalo.

Prema medijskim objavama, u potjeri za Franco sudjelovao je još jedan automobil. Prema izvješću tamošnje policije, napadači su "znali što čine".

Sumnje o identitetu počinitelja rasplamsale su se u petak, kada je otkriveno da su u napadu na Franco korišteni meci koje koristi brazilska Federalna policija.

Zbog Francina profila, nameće se zaključak da se radi o političkom ubojstvu izvedenom od strane elemenata unutar policije."

Aktivizam za potlačene

"Politički život Marielle Franco najbolje opisuju riječi na njezinoj internetskoj stranici: 'Moje ime je Marielle Franco. Žena sam, crnkinja, majka i kći favele Maré' (jedan od najopasnijih slamova u Riju, op. prev.).

Franco je rođena u jednoj od najgorih favela Rija (favela je brazilski slam, op. prev.). Za život je počela zarađivati u jedanaestoj, a u politiku je ušla nakon što joj je blisku osobu ubio zalutali policijski metak. Zalagala se za demilitarizaciju brazilske policije i ljudska prava crnih Brazilaca i stanovnika favela.

Diplomirala je radom o policijskim kampanjama protiv najvećih favela u Riju u kojem je napisala: "Policijska država stremi represiji i kontroli siromašnih." Branila je tezu da policija stanovnike favela želi premjestiti ili u gradska geta ili u zatvore.

Franco je 2017. godine ušla u gradsko vijeće Rija kao predstavnica PSOL-a, što je označilo prekretnicu za gradsku ljevicu. Prije toga bilo je nečuveno da siromašna crnkinja iz favele uđe u elitne brazilske političke krugove, kojima dominiraju bogati bijelci.

Franco je bila kritički nastrojena i prema tradicionalnoj ljevici te je pokrenula proces jačeg uključivanja siromašnih, mladih i crnih Brazilaca u politiku ljevice."

"Prestanite nas ubijati!"

"Mnogi smatraju da je njezino ubojstvo izravan rezultat njezinih aktivnosti koje su mu neposredno prethodile. Franco je, naime, teško osudila 41. bataljun Vojne policije Rija de Janeira zbog nedavne agresivne operaciji u jednoj od favela.

Međutim, Franco se zamjerila i brazilskom predsjedniku Michelu Temeru. Temer je u veljači naredio vojni nadzor u Riju, a Franco je bila na čelu komisije kojoj je cilj bio nadgledati potencijalnu zloupotrebu vojne sile u Riju.

Međutim, meci kojima je Franco ubijena nisu pripadali vojnoj, već federalnoj policiji, a slučaj dodatno komplicira i prisutnost dvaju vozila na mjestu zločina. Zbog toga je teško odrediti što je dovelo do atentata na Franco.

"Ona je bila prijetnja tolikim nasilnim, korumpiranim i moćnim frakcijama da je popis mogućih sumnjivaca koji su imali motiv da je ubiju vrlo dug", napisao je Glenn Greenwald.

Međutim, čini se da su dijelovi policije u svakom slučaju zaslužni za atentat, da time žele zastrašiti širu skupinu njezinih suradnika te da ih vjerojatno štite članovi vladajuće političke elite."

Prijetnja raste

"Atentat na Franco pokrenuo je masovnu mobilizaciju na brazilskoj ljevici. Golemi prosvjedi izbili su prošli tjedan u Riju i São Paulu, a po pitanju ubojstva oglasio se i sam predsjednik.

Jedina svijetla točka nedavnih zbivanja u Brazilu je činjenica da je ubojstvo Marielle Franco Brazilce natjeralo da vojnu intervenciju i atentat pojme kao diktatorsku taktiku. Sve širi krugovi brazilskog društva svjesni su potrebe otpora toj taktici.

S desnice se pak šire "lažne vijesti" s ciljem blaćenja Franco te obrane uloge policije i političkih sila koje podupiru vojnu intervenciju u Riju. Klevete na račun Franco ne prestaju kolati društvenim medijima, uključujući tvrdnje da je otac njezina djeteta zloglasni krijumčar droge te da je i sama Franco bila ovisnica.

Brazilski medijski konglomerati u isto vrijeme pokušavaju umanjiti značaj njezinog djelovanja i ubojstva. Velike medijske kuću prikazuju je kao nimalo kontroverznu aktivistkinju za "ljudska prava", a njezinim ubojstvom manipuliraju s ciljem stjecanja javne podrške za vojnu intervenciju, kojoj se Franco protivila.

Međutim, desničari i mediji koji ih podupiru teško mogu zataškati da se radi o političkom ubojstvu u koje je upletena i policija. Zbog zbivanja u brazilskoj politici i regiji posljednjih mjeseci, tamošnja ljevica je fragmentirana i paralizirana.

Atentat na Franco sada, čini se, ponovo ujedinjuje ljevicu, no unutarnji raskol u toj političkoj opciji još uvijek postoji, a siromašna crnačka mladež koju je Franco predstavljala još uvijek je na meti policijskog nasilja.

Međutim, čini se da su ubojice Franco bili previše oholi – svojim činom su, čini se, samo još jače razbuktali prijetnju koju im je predstavljala Marielle", zaključuje Mahony za Jacobin.

Pročitajte više