Tko je Željko Dolački, šef policije koji je postao lopov i bjegunac?

Foto: Hina

NITKO ne zna gdje je Željko Dolački, bivši načelnik Službe organiziranog kriminala, koji je postao najpoznatiji bjegunac u zemlji.

Dolački je, podsjetimo, jučer na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora, a od njega se traži i povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni.

Dolački se nije pojavio na čitanju i tu zapravo počinju problemi koji (još jednom) pokazuju slabosti hrvatskog pravosuđa. Dolački, naime, nije došao na čitanje presude jer mu zakon to omogućava. Nakon presude uredno se javio medijima, konkretno Jutarnjem listu, kazavši kako neće bježati jer nema dvojno državljanstvo kao neki.

No od tada mu se gubi svaki trag. Ostaje nepoznanica zašto policija odmah nakon čitanja presude nije krenula u potragu za svojim bivšim šefom. Kad su krenuli po njega, nisu ga našli na poznatim adresama.

Nisu ga našli zapravo nigdje. Danas oko 14 sati postalo je jasno da je bivši šef policije koji je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog pljačke u središnjici policije u zagrebačkoj Heinzelovoj osoba u bijegu.

Video: Sve što morate znati o slučaju Dolački

 

Pljačka koja je punila medije

No prije nego što se podsjetimo tko je Dolački valja podsjetiti na pljačku koja je rezultirala zatvorskom presudom i njegovim bijegom.

U noći s 3. na 4. travnja 2016. godine dogodila se velika pljačka u sjedištu MUP-a u Heinzelovoj.

Iz prostorija službe organiziranog kriminala, točnije iz ureda Željka Dolačkog, ukradene su veće količine zlata i novca - čak 280.000 eura i dvije kile zlata.

Zbog krađe iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminala Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef.

Nakon krađe dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije pokrenuta je akcija razbijanja međunarodnog lanca pranja novca. Pokazalo je da su novac i zlato pohranjeni u policijskom sefu pripadali dvojici osumnjičenih pripadnika krijumčarskog lanca.

Za to vrijeme, javnost je pozorno pratila ovaj slučaj. Svi su se pitali jedno: kako je moguće da iz sjedišta policije, pa onda i iz šifriranog sefa, nestane golema količina novca i zlata?

Istraga je trajala danima, pljuštale su ostavke i optužbe, a 22. travnja uhićen je - Željko Dolački, načelnik Službe organiziranog kriminala.

Tko je bio Željko Dolački?

Dolačkog je na čelo Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala postavio Ranko Ostojić. Krajem devedesetih obnašao je funkciju donačelnika Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala i to u vrijeme kad je u Zagrebu pala tzv. zločinačka organizacija dečki s Knežije predvođenih Nikicom Jelavićem.

Na čelu Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta PU zagrebačke tada je bio Jadranko Belina, a prvi su mu suradnici bili Dražen Posavec i Dolački. Sva trojica su smijenjeni 2000. godine, usred suđenja Jelaviću i ostalima. Kasnije se pojavio kao svjedok Davoru Zečeviću optuženom da je u ožujku 1999. godine likvidirao Željka Šobota. Dolački je pronašao rukavice u kojima je nađen Zečevićev DNK što je bio ključni dokaz koji ga je povezao s ubojstvom.

Dolački je nakon promjene vlasti 2003. godine prebačen u Sisak, ali ga je u Zagreb vratio Ranko Ostojić imenovavši ga načelnikom Odjela za suzbijanje organiziranog kriminala, na još višu funkciju nego onu s koje je otišao 2000. godine.

Suđenje puno bizarnih detalja

Suđenje Dolačkom trajalo je mjesecima, a i ono je, baš poput same pljačke, bilo puno bizarnih detalja. Tako su se u jednom trenutku na sudu pojavile čak četiri pile.

No na kraju je sud zaključio kako je cijela priča inscenirana.

"Nedvojbeno je ustanovljeno da je provala u sobe i metalnu kasu inscenirana, i to na temelju svih vještačenja i izuzetih tragova. Utvrđeno je da se događaj nikako nije mogao odigrati na način kako je počinitelj želio prikazati, a također je utvrđeno da nije bilo otisaka koji bi postojali da je počinitelj pokušao ući u prostoriju s vanjske strane. Utvrđeno je da prozor nije otvaran pomoću provalničkog alata te da su vrata kase piljena dok su bila otključana i otvorena, a ključeve je imao samo Željko Dolački", pojasnila je sutkinja Maja Štampar Stipić.

Pročitajte više