Tko najviše useljava u Njemačku? Rumunji, Sirijci i - Hrvati

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Index

DEUTSCHE WELLE objavio je članak pod naslovom “U Njemačkoj će za 20 godina svaka treća osoba imati migrantske korijene” u kojemu navode kako će u bliskoj budućnosti u velikim njemačkim gradovima i do 70 posto stanovnika biti useljeničkog porijekla. Među njima će biti mnogo Hrvata, s obzirom na to da su Hrvati bili treći na listi nacionalnosti useljenika u Njemačku.

Na prvom mjestu su, prema podacima Saveznog ureda za statistiku, Rumunji, kojih je u 2018. u Njemačku došlo 68 tisuća. Prošle godine se pak u Njemačku uselilo 34 tisuće Sirijaca, a onda slijede Hrvati, njih 28.855. Četrvti su Bugari (26.837), a peti Poljaci (20.228). 

Do 2040. će 35 posto stanovnika Njemačke biti migrantskog porijekla

Deutsche Welle se poziva na stručnjaka za migracije Herberta Brückera, šefa odjela za migracije u Saveznom institutu za istraživanje zaposlenosti (IAB), koji je izračunao da će do 2040. godine 35 posto stanovnika Njemačke biti migrantskog porijekla te da Njemačka mora privući useljenike kako bi ostala ekonomski uspješna.

Stručnjak upozorava da je Njemačka “iscrpila bazen za useljavanje koji je imala u južnoj i istočnoj Europi” te se treba “okrenuti novim zemljama”. 

Njemačkoj do 2060. treba 400 tisuća useljenika svake godine

IAB je pak izračunao da Njemačkoj do 2060. godine treba oko 400 tisuća useljenika svake godine kako bi se spriječilo usporavanje ekonomije. Također, Njemačkoj trebaju obrazovani radnici koji već imaju potrebne vještine za obavljanje svojih poslova, ističu u Institutu.

U svakom slučaju, Hrvata u Njemačkoj neće manjkati ni u budućnosti s obzirom na to koliko najveće europsko gospodarstvo ima potrebu za radnom snagom. 
 

Pročitajte više