Tko o čemu, Tuđman o podjeli Bosne i Hercegovine

"SMATRAM da bi se trebalo vratiti na Cutilierov plan, koji je bio uvjet za međunarodno priznanje BiH, odnosno načela o ustavnom ustrojstvu BiH u kojima se govori o tri jedinice prema nacionalnom ključu. Iskreno rečeno, ne vidim koje bi drugo rješenje bilo moguće, a da se sva tri naroda osjećaju i konstitutivni i ravnopravni u BiH", istaknuo je u razgovoru za Dnevni Avaz Miroslav Tuđman kojeg je ovaj sarajevski medij predstavio kao najstarijeg sina prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i profesora zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji je uvjeren da će nakon izbora biti novi predsjednik Republike Hrvatske i svih Hrvata.

Tri entiteta i četvrti distrikt Sarajevo

"Ako se dogovor trojice lidera u BiH gradi na tim osnovama, a pretpostavljam da jeste, onda mislim da bi to moglo stvoriti pretpostavke da se reducira narasla birokracija te da se BiH reducira na tri entiteta i četvrti distrikt Sarajevo. To ću, svakako, podržavati i ako budem izabran za predsjednika Hrvatske", rekao je Tuđman u razgovoru za Avaz. Naravno, Tuđmanov odgovor izazvao je daljnja pitanja novinara o podjeli Bosne i Hercegovine. Naime, novinar ga je upitao zar taj plan nije zapravo podjela te zemlje.

"Mislim da je to vrlo neozbiljna teza. Pitanje eventualne podjele BiH nije stvar unutarnjeg samoodređenja, već i pitanje međunarodne zajednice. Jer, države ne mogu nastati samo po unutarnjoj volji nego i po volji međunarodne zajednice. Prema tome, mislim da je to više argument onih koji nisu za takva rješenja nego što postoji realna opasnost od podjele BiH", rekao je Tuđman u odgovoru koji je komentirao i sastanak u Karađorđevu na kojem su navodno njegov otac i Slobodan Milošević dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine.

Mit bez podloge?

"To su mitovi bez činjenične podloge. Karađorđevo nije imalo za temu razgovora podjelu BiH, nego je o tome kasnije nastao mit iz raznih potreba. Da je bilo dogovora u Karađorđevu, onda bi se BiH podijelila!", ističe Tuđman dodajući kako su te priče išle su tako daleko da su neki tvrdili da postoje snimke tih razgovora, neki transkripti.

"To je ponavljano sve vrijeme tijekom 1992. i 1993. godine. Pokazalo se da su to sve izmišljotine. Nikada nitko nije donio neki argument o podjeli BiH. Hrvatska bi, po tome, trebala trećinu svoga teritorija dati za dva kantona u BiH. Pa, koja je to logika?! A sve vrijeme se zaboravlja da je Izetbegović predsjedniku Tuđmanu nudio da se zapadna Hercegovina pripoji Hrvatskoj te da je Tuđman to odbio", kazao je mlađi Tuđman, na što ga je novinar upitao ima li ikakve dokaze. Tuđman mu je na kraju ponudio da pita Jacquesa Kleina i Matu Granića.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više