Tko su krajnji desničari koji su trijumfirali na španjolskim izborima?

Foto: EPA

NA IZVANREDNIM parlamentarnim izborima u Španjolskoj, četvrtima u četiri godine, socijalisti premijera Pedra Sancheza dobili su najviše glasova, ali najveći trijumf ostvarila je krajnje desna stranka Vox koja je izbila na treće mjesto.

>> Izbori u Španjolskoj: Pobjeda socijalista, silovit skok ekstremnih desničara

Ovaj rezultat možda ne bi bio tako iznenađujuć  - desni populisti i krajnja desnica već godinama jačaju diljem Europe - da Vox na prošlim izborima, održanima u travnju ove godine, nije prvi put ušao u parlament s 10.23% glasova i 24 zastupnika. 

Usporedbe radi, na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. osvojili su 0.23% i 0.2% glasova. Migrantska kriza koja je bila na vrhuncu 2015. i koja je bila vjetar u leđa krajnjoj desnici u drugim zemljama zapadne Europe, Voxu očito nije previše pomogla. 

Prije tri godine imali 0.2% glasova, sada dobili 52 zastupnika

Ali, na jučerašnjim izborima dobili su, prema neslužbenim rezultatima, 15.1% glasova i čak 52 od ukupno 350 mjesta u španjolskom Zastupničkom kongresu. Radi se o stranci koja je osnovana tek 2013. kad se odcijepila od glavne španjolske stranke desnog centra, Narodne stranke. 

To je, u apsolutnim iznosima, vrlo daleko od 120 mjesta koliko je pripalo Španjolskoj socijalističkoj stranci (3 manje nego na prošlim izborima). No, Vox je sada u najzavidnijoj poziciji u kojoj se manja stranka može naći: onoj čija podrška može biti presudna za formiranje vlade.

Socijalisti sigurno neće tražiti koaliciju s Voxom, što je i sam Sanchez neizravno potvrdio kad je rekao da poziva na suradnju "sve političke stranke, osim onih koje se same isključuju... i koje sade sjeme mržnje u našoj demokraciji". No, sami socijalisti nemaju većinu pa bi se mogao ponoviti scenarij nakon prošlih izbora kada nisu uspjeli formirati vladajuću koaliciju.

Katalonska kriza izazvala porast španjolskog nacionalizma

Dakle, što stoji iza silovitog skoka krajnje desne stranke Vox koju je njen predsjednik 43-godišnji Santiago Abascal nazvao "najvećim političkim podvigom viđenim u Španjolskoj"?

Kako piše Associated Press, ova krajnje desna stranka kapitalizirala je na valu španjolskog nacionalizma izazvanog pokušajem odcjepljenja Katalonije, koji je španjolski ustavni sud proglasio ilegalnim, i novim žestokim prosvjedima prošlog mjeseca u toj autonomnoj pokrajini. 

Španjolske nacionaliste, barem one koji gaje nostalgiju za fašističkim diktatorom Franciscom Francom, vjerojatno je isprovociralo i nedavno premještanje njegovih ostataka iz divovskog mauzoleja u kojem su se nalazili 44 godine na jedno manje poznato groblje u predgrađu Madrida, na nalog Sanchezove vlade.

Ustvari, Vox je prva krajnje desna stranka u španjolskom parlamentu od Francove smrti 1975. i obnove demokracije koja je uslijedila.

Abascal zaziva novu "rekonkvistu" i izbacivanje desetaka tisuća muslimana

No, uzletu Voxa zasigurno je pomogla i njihova žestoka antiimigrantska i antiislamska retorika. Abascal je definirao cilj svoje stranke kao "ponovno osvajanje", odnosno "rekonkvistu" Španjolske. To je, naravno, namjerna asocijacija na srednjovjekovnu španjolsku pobjedu nad muslimanskim osvajačima, a zatim i kolektivni progon muslimana, ali i Židova, koji su se od osmog do petnaestog stoljeća naselili na Pirenejskom poluotoku. 

Tako je prošle godine Abascal objavio video na kojem jaše na konju zajedno s desecima drugih muškaraca, uz slogan: "Reconquista će početi u andaluzijskim zemljama". Kampanju na izborima u proljeće počeo je u selu Covadonga gdje su snage španjolskog kralja Don Pelaya ostvarile prvu pobjedu protiv maurskih osvajača 722. 

Abascal, kao i njegovi ideološki saveznici poput mađarskog premijera Viktora Orbana, širi teorije zavjera o mađarsko-američkom milijarderu i aktivistu židovskog porijekla Georgeu Sorosu. Optužio ga je da financira i ilegalnu imigraciju u Španjolsku, odnosno Europu, i katalonski separatizam. 

"Soros je udvostručio svoje napore u poticanju islamizacije Europe i kaosa na kontinentu", napisao je španjolski desničar na Twitteru u lipnju ove godine. 

Abascal je zatražio i da se izgradi "nepremostivi zid" u španjolskim sjevernoafričkim enklavama Ceuta i Melilla kako bi se zaustavila "invazija ilegalnih imigranata". Poručio je i da će protjerati desetke tisuća muslimanskih imigranata iz zemlje ako dođe na vlast, a najavio je i uhićivanje fundamentalističkih imama i zatvaranje njihovih džamija.

A njegov zamjenik Javier Ortega Smith našao se pod istragom za govor mržnje nakon što je na stranačkom skupu u Valenciji prošle godine nazvao muslimane "neprijateljima". Španjolska inače ima oko četiri milijuna muslimana.

Odmah im čestitali Wilders, Salvini i Le Pen

Da su Abascal i njegov Vox vrlo bliski i koordinirani s drugim krajnje desnim i populističkim strankama u Europskoj uniji, potvrđuju i čestitke koje su uslijedile odmah nakon proglašenja neslužbenih rezultata: Marine Le Pen, predsjednica francuskog Nacionalnog okupljanja (bivša Nacionalna fronta), čestitala je Abascalu i poručila kako je njegov impresivan rad "već urodio plodom nakon samo nekoliko godina".

Bivši potpredsjednik talijanske vlade i lider trenutno najjače talijanske stranke Liga (bivša Liga Nord) objavio je na Twitteru fotografiju na kojoj je zajedno s Abascalom, uz španjolsku i talijansku zastavu, i poruku: "Čestitke Voxu". 

Geert Wilders, vođa nizozemske desno-populističke i antiimigrantske Stranke za slobodu, također je objavio fotografiju s Abascalom uz poruku "felicidades", što na španjolskom znači "čestitke".

Pročitajte više