Ovako je Todorić 2011. lagao studentima: "Agrokor nema veze s politikom"

Foto: Hina, Nino Strmotić/Pixsell, Index

IVICU TODORIĆA u travnju 2011. godine pred splitskim je Ekonomskim fakultetom dočekao transparent s natpisom: "Top lopov - Predavanje Ivice Todorića". Nije to bila najugodnija dobrodošlica za Todorića koji je rijetko istupao u javnosti, ali ipak se ponekad ukazivao pred studentima i učenicima. Da ih pouči kako trebaju poslovno razmišljati i da im otkrije neke tajne svoga uspjeha. Te 2011. godine držao je predavanje u sklopu projekta Top biznismen.

Veliki igrači ne bi poslovali s lopovom

"Poslujem s Europskom bankom, a takvi igrači sigurno ne bi poslovali s lopovom", uzvratio je Todorić na transparent. U to vrijeme još uvijek nije kupio Mercator, ali je povisio ponudu na 221 eura za dionicu,  a demantirao je spekulacije da prodaje Ledo. No, to je sve manje bitno od onoga što je pričao studentima ekonomije.

"Agrokor nema nikakve veze s politikom", ustvrdio je Todorić i odmah paradoksalno dodao: "Kad sam kupovao Belje, nazvao sam Ivicu Račana i Zlatka Tomčića da ih pitam imaju li SDP i HSS nešto protiv toga." Nije imao ništa s politikom, a zvao je političare kad je kupovao tvrtke, i bez veze s politikom primao poticaje.

Dobio "tek nešto poticaja"

"Dobijemo tek nešto poticaja po zakonu koji je izglasan u saboru", skoro pa se požalio na maćehinski odnos države. Te je 2011. godine dobio više od 174 milijuna kuna poticaja, godinu dana prije 153 milijuna. Tek tako, da mu se nađe.

Priznao je studentima i da se jednom preplašio bankrota. To je bilo još 1996. godine kada je Nestle ušao na hrvatsko tržište. Otad se Todorić nije plašio ničega.

O poticajima je pričao i studentima zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Žalio se da nema dovoljno poticaja za gospodarstvo. Njima je održao predavanje pod nazivom "Pozicije i izazovi hrvatskog poduzetništva". Pohvalio se da je u samo 14 dana odbio ponude stranih investitora da ulože 500 milijuna eura u njegovu kompaniju. Nisu mu trebali.

Zahtijevao da se propiše obaveza plaćanja u roku od 30 dana

I tada se pričalo, a samo u rijetkim medijima moglo pročitati, da Todorićev Agrokor sporo i rijetko plaća dobavljačima. Todorić je na to mrtav-hladan reagirao manipulacijom.

"Velike kompanije poput Tescoa plaćaju u roku od 80 do 90 dana, a u Hrvatskoj je prosjek od 70 do 80 dana", rekao je Todorić, ne pojasnivši kako njegove tvrtke utječu na taj prosjek. Štoviše, založio se da se "uvede propis o obaveznom plaćanju u roku od 30 dana". Vjerojatno znajući da takav propis nikada ne bi poštovao.

Druži se s jet setom, ali ne zapostavlja radnike

Todorić je zagrebačke studente zadivio i spominjanjem druženja sa svjetskim gospodarskim moćnicima. Pričao im je kako se često druži s predsjednikom Uprave Unilevera, kako u goste prima vlasnika Lactalisa te kako u Zagreb zbog njega privatnim mlažnjacima dolaze najbogatiji Amerikanci. I pozvao je studente da dođu raditi za njega.

"Zbog takvih druženja ne zapostavljam svojih 40 tisuća zaposlenika. Agrokor je socijalna kompanija i to nam je dosad odnijelo puno energije", zaključio je Todorić.

Na stranicama zagrebačke Ekonomije još uvijek stoji najava tog predavanja i nekoliko linkova na medije koji su ga popratili. Slike su misteriozno nestale, kao i dio tekstova.

Pročitajte više