Todorić dao najbolju ponudu za kupnju Mercatora?

DOGODILO SE se ono čega se uprava Mercatora najviše bojala, a to je da je najbolju ponudu za slovenski lanac trgovina Mercator između osam ponuđača dao upravo hrvatski Agrokor, čiji je vlasnik Ivica Todorić. Unicredit banka će Agrokoru financirati preuzimanje Mercatora.

Prošle godine je predsjednik uprave Unicredit Slovenije, France Arhar, obavijestio ministra gospodarstva Mateja Lahovnika da njihova banka namjerava sudjelovati u otkupu djela Mercatora od Infonda Holding, za kojeg se tada u suglasju s bivšim direktorom Pivovarne Laško, Boškom Šrotom zanimala hrvatska tvrtka Orbico.

Ponuda Ivice Todorića, koji se za kupnju Mercatora prošlog proljeća dogovarao sa Šrotom, prema pisanju slovenskog Dnevnika, uvelike odstupa od trenutne burzovne cijene te se pretpostavlja kako potencijalni kupci neće dati uvjerljivu ponudu kao što je Todorićeva.

Udio u Mercatoru banke dobile oduzimanjem dionica Bošku Šrotu i Istrabenzu

Banka Kopar, Unicredit, Gorenjska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka i Hypo banka zajedno prodaju 21 posto dionica Mercatora. Preostalih 15 posto dionica su u vlasništvu Nove Ljubljanske banke i Banke Celje, koje formalno nisu dio konzorcija navedenih banaka.

Udio u Mercatoru su banke dobile oduzimanjem dionica Bošku Šrotu i Istrabenzu. Posljednju riječ će pri prodaji Mercatora imati slovenske, domaće banke, koje će na kraju ocjenjivati rizik koji će preuzimanje predstavljati za zaposlene u Mercatoru i slovensku prerađivačko-prehrambenu industriju.

Procjenjuje se da imovina Mercatora vrijedi gotovo 630 milijuna eura, s objektima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj i Albaniji. Mercator se u iduće dvije godine namjerava proširiti i na tržišta Kosova i Makedonije, a trenutačno mu je godišnji prihod 2,7 milijardi eura.

Pročitajte više