Todorić je lani predavao i u srednjoj školi, a usput je nahvalio HDZ-ovu vladu i premijera

Foto: Zagorje Internacional

IVICA Todorić, najpoznatiji hrvatski bjegunac, godinama je slovio kao poduzetnički genij. U javnosti se pojavljivao rijetko, ali su se brojni mediji koji su mu godinama jeli iz ruke potrudili da mu u javnosti osiguraju status polubožanstva.

A vlasnik Agrokora svoja je ukazanja u javnosti vrlo dobro tempirao. U nekoliko navrata tako je održavao predavanja kako bi mlađim generacijama prenosio svoja poduzetnička znanja koja se, sad je to svima poznato, nisu pokazala nešto pretjerano genijalnima kako se godinama tvrdilo u Todoriću odanim medijima.

Godine 2011. je, kako smo danas pisali, održao predavanje na splitskom fakultetu, a lani je predavao srednjoškolcima u Bedekovčini.

Bilo je to 10. veljače 2016. godine, a Todorić je usput tada nahvalio novu vlast koju su sačinjavali HDZ i Most. Nahvalio je i tada novog premijera, danas potpuno zaboravljenog Tihomira Oreškovića.

"Iako sam u svojevrsnom “sukobu interesa”, da komentiram novog premijera, vjerujem da će nova Vlada sa stručnim premijerom donijeti nešto pozitivno. Ministar vanjskih poslova u pet je dana obišao pola Europe i dobro je da smo time pokazali da smo za sve otvorena i prijateljska zemlja. Investicije, novo zapošljavanje i potrošnja glavni su temelju smjera u kojem mora ići nova Vlada, jer se tako puni proračun. To nam je jedini put", rekao je predsjednik uprave Agrokora Ivica Todorić u srednjoj školi za 40-ak učenika završnih razreda te škole za zanimanje poljoprivredni tehničar, cvjećar i vrtlar u Bedekovčini gdje je održao predavanje.

"Danas sam ovdje, da vam to kažem i potaknem vas jer vi ste naša budućnost. U Agrokor je u zadnjih deset godina u hrvatsku poljoprivredu uloženo 5,2 milijarde kuna, a da nismo imali ni kune profita na uloženo. No, naše parcele danas su dvostruko produktivnije od drugih. Danas plaćamo 800 milijuna kuna PDV-a državi na proizvode koje proizvedemo u Agrokoru, a prije našeg preuzimanja su te firme istovremeno državi plaćale samo 100 milijuna kuna. Država ima svoju odgovornost, da napravi svu potrebnu infrastrukturu kako bi se zapuštena zemlja mogla obrađivati, a od svega je najbitnija komasacija, jer na malim parcelama ne možemo biti konkurentni ni Europi, a kamoli Americi", objašnjavao je početkom prošle godine srednjoškolcima čovjek koji je danas bjegunac.

Nahvalio Marića i HDZ-ovu vladu

Na upit o Zdravku Mariću, ministru financija koji dolazi iz Agrokora rekao je da ga poznaje kao kvalitetnog komunikatora dodavši kako se on nikad osobno nije petljao u politiku.

Jasno, na predavanju Ivice Todorića, osim srednjoškolaca, bili su i političari. U prvim redovima tako su bili čelnici Krapinsko – zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom koji je otkrio kako je prije predavanja s Todorićem razgovarao o investiranju Agrokora u ovu županiju.


Nakon predavanja za N1 televiziju još je jednom prokomentirao tada novog ministra financija, a danas osporavanog Zdravka Marića.

"Činjenica da je ovog puta bio pozvan jedan naš suradnik u ekipu, ja osobno o tom čovjeku mislim sve najbolje.

Što nam je važno: da smo mi svi okupljeni oko istog problema. Naš sadašnji ministar financija, a koliko vidim i premijer, guverner, da su svi zajedno za stolom i rješavaju probleme i zadatke koji su pred nama. Mislim da je naš ministar financija jedan odličan komunikator, da je sa svima dobar i da će dati doprinos tom timu", nahvalio je Todorić novu vlast.

Pročitajte više